PHOXILIUM 1.2 mmol/L FOSFATLI hemodiyaliz/HEMOFILTRASYON çözeltisi (1 X 5000 ml torba) Klinik Özellikler

Baxter Turkey Renal Hizmetler A.Ş.

[ 14 March  2023 ]

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    PHOXILIUM, ARF'li (akut böbrek yetmezliği) kritik durumdaki hastalarda, pH ve kalemi normal düzeylere geldiğinde ve hastalar, CRRT sırasında ultrafiltratta veya diyalizata fosfat kaybı nedeniyle fosfat takviyesine gerek duyduğunda, CRRT (sürekli renal replasman tedavisi) için kullanılır.

    PHOXILIUM aynı zamanda, ilaç zehirlenmeleri ya da zehirlerin diyalizlenebilir olduğu ya da membrandan geçebildiği zehirlenme durumlarında da kullanılabilir.

    PHOXILIUM, normal kalemili ve normal ya da hipofosfatemili hastalarda kullanılmak için endikedir.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    PHOXILIUM 'un uygulanma hacmi ve hızı, fosfat ve diğer elektrolitlerin kan konsantrasyonuna, asit-baz dengesine, sıvı dengesine ve hastanın genel klinik durumuna bağlıdır. Uygulanacak replasman çözeltisinin ve/veya diyalizatın hacmi ayrıca arzu edilen tedavi yoğunluğuna (dozuna) bağlı olacaktır. PHOXILIUM uygulaması (doz, infüzyon hızı ve kümülatif hacim) sadece kritik bakım tıbbı ve CRRT (Sürekli Renal Replasman Tedavisi) konusunda deneyimli bir doktor tarafından yapılmalıdır.

    Bu nedenle doz hacmi sorumlu hekimin kararına ve yazacağı reçete bağlıdır.

    Hemofiltrasyon ve hemodiafiltrasyonda replasman çözeltisi için akış hızları aralığı şu şekildedir:

    Uygulama şekli:

    İntravenöz kullanım ve hemodiyaliz için.

    PHOXILIUM, bir replasman çözeltisi olarak kullanıldığında, ekstrakorporeal devreye hemofiltreden ya da hemodiafiltreden önce (seyreltme öncesi) ya da sonra (seyreltmeden sonra) uygulanır.

    PHOXILIUM, bir diyalizat olarak kullanıldığında, yarı geçirgen bir zarla kan akışından ayrılan ekstrakorporeal filtrenin diyalizat bölmesine uygulanır.

    Tıbbi ürünün uygulanmadan önce hazırlanması ile ilgili talimatlar için (Bkz. Bölüm 6.6).

    Yetişkin:500 a€“ 3000 ml/sa

    Sürekli hemodiyaliz ve sürekli hemodiafiltrasyonda diyalizat için akış hızları aralığı şu şekildedir:

    Yetişkin: 500 a€“ 2500 ml/sa

    Yetişkinlerde CRRT için yaygın olarak kullanılan kombine toplam akış hızları (diyalizat ve replasman çözeltileri) yaklaşık 2000 ila 2500 ml/sa'dir ve bu da yaklaşık 48 ila 60 L günlük sıvı hacmine tekabül etmektedir.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

    Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

    Yukarıda verilen bilgilerin dışında ek bir bilgi bulunmamaktadır.

    Pediyatrik popülasyon:

    Çocuklarda (yenidoğanlar ila 18 yaşına kadar ergenler), hemofiltrasyon ve hemodiafiltrasyonda substitüsyon çözeltisi olarak kullanımda ve sürekli hemodiyaliz ve sürekli hemodiafiltrasyonda diyaliz çözeltisi (diyalizat) olarak kullanımda akış hızları aralığı 1000 ila 4000 ml/sa/1,73 m'dir. Ergenler için (12-18 yaş), pediatrik dozun maksimum yetişkin dozu geçtiği hesaplanırsa, yetişkin doz önerisi kullanılmalıdır.

    Geriyatrik popülasyon:

    Yukarıda verilen bilgilerin dışında ek bir bilgi bulunmamaktadır.

    4.3. Kontrendikasyonlar

    ler

    Çözeltiye bağlı kontrendikasyonlar

      Hiperkalemi

      4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

      Çözelti yalnızca, hemofiltrasyon, hemodiyafiltrasyon ve sürekli hemodiyalizin kullanıldığı CRRT'de uzmanlığı olan bir doktor tarafından ya da böyle bir doktorun gözetiminde kullanılmalıdır.

      Uyarılar:

      Hiperkalemili hastalarda PHOXILIUM kullanılmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.3). Hemofiltrasyon ve/veya hemodiyaliz öncesinde ve sırasında serum potasyum konsantrasyonu izlenmelidir. PHOXILIUM potasyum içeren bir çözelti olduğundan, tedavi başladıktan sonra geçici olarak hiperkalemi oluşabilir. İnfüzyon hızını azaltın ve istenen potasyum konsantrasyonuna ulaşıldığını doğrulayın. Hiperkalemi ortadan kalkmazsa, uygulamayı derhal durdurun. PHOXILIUM bir diyalizat olarak kullanıldığında hiperkalemi gelişirse, potasyum uzaklaştırma hızını arttırmak için potasyum içermeyen bir diyalizat uygulanması gerekebilir. PHOXILIUM fosfat içeren bir çözelti olduğundan, tedaviye başlandıktan sonra geçici olarak hiperfosfatemi oluşabilir. İnfüzyon hızı, istenen fosfat konsantrasyonu elde edilene kadar düşürülmelidir. Hiperfosfatemi düzelmezse, uygulama derhal durdurulmalıdır (Bkz. Bölüm 4.3).

      PHOXILIUM ile tedavi edilen hastalarda elektrolit ve kan asit-baz parametreleri düzenli olarak izlenmelidir. PHOXILIUM, hastanın asit-baz dengesini etkileyebilecek zayıf bir asit olan hidrojen fosfat içerir. PHOXILIUM ile tedavi sırasında metabolik asidoz gelişir veya kötüleşirse, infüzyon hızının azaltılması veya uygulamanın durdurulması gerekebilir. PHOXILIUM glikoz içermediğinden, uygulama hipoglisemiye yol açabilir. Kan glukoz seviyeleri diyabetik hastalarda düzenli olarak izlenmelidir (insülin veya diğer glikoz düşürücü ilaçlar alan hastaların dikkatle değerlendirilmesi dahil); ancak diyabetik olmayan hastalarda da göz önüne alınmalıdır; örneğin, işlem sırasında sessiz hipoglisemi riski varsa. Hipoglisemi gelişirse, glikoz içeren bir çözeltinin kullanılması düşünülmelidir. İstenen glisemik kontrolü sürdürmek için başka düzeltici önlemler gerekebilir.

      Kullanma talimatları (Bkz. Bölüm 6.6) sıkı bir şekilde takip edilmelidir. İki bölmedeki çözeltiler, kullanımdan önce karıştırılmalıdır.

      Kontamine bir çözeltinin kullanılması sepsis ve şoka neden olabilir.

      Çözelti berrak değilse uygulamayın. Hat setlerinin PHOXILIUM kabına bağlanması / kaptan çıkarılması sırasında aseptik teknik kullanılmalıdır.

      Yalnızca uygun ekstrakorporeal renal replasman ekipmanı ile kullanın.

      Bu tıbbi ürün her 1000 mL'sinde 140 mmol sodyum ihtiva eder. Bu durum kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

      Özel kullanım uyarıları:

      PHOXILIUM, hasta konforunu arttırmak için 37°C'ye ısıtılabilir. Kullanımdan önce çözeltinin ısıtılması, sadece kuru ısı ile hazırlamadan önce yapılmalıdır. Çözeltiler suda veya mikrodalga fırında ısıtılmamalıdır. PHOXILIUM, çözeltinin ve kabın izin verdiği durumlarda,

      uygulamadan önce partiküllü madde ve renk değişikliği için gözle kontrol edilmelidir. Çözelti berrak ve yalıtım sağlam değilse, uygulama yapmayın.

      CRRT ile doğrudan bağlantılı olmasa bile, tüm sıvı girdileri ve çıktıları dahil olmak üzere hemodinamik durum, sıvı dengesi, elektrolit ve asit-baz dengesi yakından takip edilmelidir. Hipervolemi durumunda, CRRT cihazı için reçete edilmiş net ultrafiltrasyon hızı arttırılabilir ve/veya replasman sıvısı ve/veya diyalizat dışındaki çözeltilerin uygulama hızı düşürülebilir. Hipovolemi durumunda, CRRT cihazı için reçete edilmiş net ultrafiltrasyon hızı düşürülebilir ve/veya replasman sıvısı ve/veya diyalizat dışındaki çözeltilerin uygulama hızı arttırılabilir.

      4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

      Tedavi sırasında hemodiyalizör, hemofiltre ya da hemodiafiltre ile uzaklaştırma nedeniyle filtre edilebilir/diyalize edilebilir ilaçların kandaki konsantrasyonu azalabilir. Tedavi sırasında uzaklaştırılan ilaçlar için doğru dozlara ulaşmak amacıyla gerekli olması durumunda ilgili düzeltici tedavi başlatılmalıdır.

      Hemofiltrasyon ve hemodiyaliz için doğru çözelti dozajı yoluyla diğer ilaçlarla etkileşimden kaçınılabilir.

      Aşağıdakiler PHOXILIUM ile potansiyel ilaç etkileşimi örnekleridir:

        İlave fosfat kaynakları (örn.; hiperalimentasyon sıvısı) serum fosfat konsantrasyonunu etkileyebilir ve hiperfosfatemi riskini arttırabilir.

        4.6. Gebelik ve laktasyon

        Gebelik kategorisi: C

        Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) Kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, klorür, hidrojen fosfat ve hidrojen karbonat vücudun normal bileşenleri olduğundan, doğurganlık üzerinde herhangi bir etki beklenmemektedir.

        PHOXILIUM'un çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

        Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. PHOXILIUM çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlara ancak açıkça gerekli olması durumunda uygulanmalıdır.

        Gebelik dönemi

        PHOXILIUM'un gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

        Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. PHOXILIUM gebe kadınlara ancak açıkça gerekli olması durumunda uygulanmalıdır.

        Laktasyon dönemi

        Laktasyon sırasında PHOXILIUM kullanımına dair belgelenmiş klinik veri bulunmamaktadır. PHOXILIUM ancak açık bir şekilde gerekli olması durumunda emziren kadınlara uygulanmalıdır.

        Üreme yeteneği/Fertilite:

        Fertilite üzerinde etki beklenmemektedir; çünkü kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum klorür, hidrojen fosfat ve hidrojen karbonat, vücudun normal bileşenleridir.

        4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

        PHOXILIUM araç ve makine kullanma yeteneği ile ilgili değildir.

        4.8. İstenmeyen etkiler

        Kullanılan çözelti ya da tedaviden dolayı istenmeyen etkiler ortaya çıkabilir.

        Bikarbonat tamponlu hemofiltrasyon ve hemodiyaliz çözeltileri genel olarak iyi tolere edilmektedir.

        Çok yaygın ≥1/10 Yaygın ≥1/100 ila < 1/10

        Yaygın olmayan ≥1/1.000 ila < 1/100 Seyrek ≥1/10.000 ve < 1/1.000

        Çok seyrek ≤ 1/10.000

        Bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)

        Aşağıdaki istenmeyen etkiler pazarlama sonrası deneyim döneminde bildirilmiştir. Aşağıda sunulan tablo, MedDRA sistem organ sınıflandırmasına (SOC ve Tercih Edilen Terim Düzeyi) göredir. Sıklıklar mevcut verilerden tahmin edilemez.

        MedDRA Sistem Organ Sınıfı

        Tercih Edilen Terim

        Sıklık

        Metabolizma ve beslenme hastalıları

        Elektrolit dengesizlikleri örn.: hipofosfatemi

        Bilinmiyor

        Sıvı dengesizliği,

        örn.: hipervolemi, hipovolemi

        Bilinmiyor

        Asit-baz dengesi bozuklukları, örn.; metabolik asidoz, metabolik alkaloz

        Bilinmiyor

        Vasküler hastalıları

        Hipotansiyon*

        Bilinmiyor

        Gastrointestinal hastalıları

        Mide bulantısı*

        Bilinmiyor

        Kusma*

        Bilinmiyor

        Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

        Kas spazmları*

        Bilinmiyor

        *Genellikle diyaliz tedavileri ile ilişkili istenmeyen etkiler

        Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

        Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

        4.9. Doz aşımı ve tedavisi

        Prosedürün doğru şekilde uygulanması ve hastanın sıvı dengesi, elektrolit ve asit-baz dengesinin eğitimli bir tıbbi personel tarafından dikkatli bir şekilde takip edilmesi durumunda PHOXILIUM ile doz aşımı meydana gelmez.

        Ancak, PHOXILIUM doz aşımı, konjestif kalp yetmezliği, elektrolit veya asit-baz dengesizlikleri gibi ciddi klinik rahatsızlıklara yol açabilir.

        Eğer hipervolemi ya da hipovolemi meydana gelirse, bölüm 4.4'teki hipervoleminin ya da hipovoleminin tedavisine yönelik talimatlar sıkı bir şekilde takip edilmelidir.

        Eğer metabolik asidoz ve/veya hiperfosfatemi meydana gelirse, uygulamayı derhal sonlandırın. Doz aşımı için spesifik bir antidot yoktur. Tedavi sırasında yakın takip yapılarak risk en aza indirilebilir (Bkz. Bölüm 4.3 ve 4.4).