POLYNAT 500.000 I.U. enjeksiyonluk çözelti hazýrlamak için toz Farmakolojik Özellikler

Vem İlaç Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti

[ 18 August  2020 ]

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grubu: Polimiksinler ATC kodu: J01XB02

    Polimiksin B sülfat Proteus grubu haricindeki hemen hemen tüm gram-negatif basillere karşı bakterisid etkiye sahiptir. Polimiksinler hücrenin ölümüne neden olan bakteriyel hücre zarının geçirgenliğini artırır. Tüm gram pozitif bakteriler, mantar ve gram-negatif koklar polimiksin B'ye karşı dirençlidir. Polimiksin B'ye karşı in vitro duyarlılık testi yapılırken uygun yöntemler kullanılmalıdır.

    Aşağıdaki in vitro duyarlılık test kriterleri, ancak belirtilen kalite kontrol parametreleri, test esnasında uygun olduğunda P. aeruginosa'ya karşı polimiksin B duyarlılık test sonuçlarının değerlendirilmesi için kullanılır.

    Pseudomonas aeruginosa'ya karşı polimiksin B sülfat için in vitro duyarlılık testi kriter açıklaması

    Minimum inhibitör konsantrasyonu

    (MIC) (mcg/mL)

    Disk difüzyonu yorumlama

    kriteri (mm) (300-ünite disk)

    Patojen

    Duyarlı

    Orta Derece

    Dirençli

    Duyarlı

    Orta Derece

    Dirençli

    Pseudomonas

    aeruginosa

    ≤ 2

    4

    ≥8

    ≥12

    -

    ≤11

    Pseudomonas aeruginosa'ya karşı polimiksin B sülfat için in vitro duyarlılık testi kalite kontrol aralıkları

    Kalite kontrol organizma (ATCC Numarası)

    Minimum inhibitör

    konsantrasyon (MIC) aralığı (mcg/mL)

    Disk difüzyon kalite kontrol aralığı (mm)

    (300 ünite disk)

    Pseudomonas aeruginosa

    1-4

    14-18

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Genel özellikler

    Emilim:

    Polimiksin B sülfat sindirim sisteminde absorbe edilmez.

    Yetişkinlerde, tek doz 20.000-40.000 I.U./kg (2-4 mg/kg) intramüsküler uygulamadan sonra 1-8 mcg/mL doruk serum konsantrasyonu yaklaşık 2 saat içinde elde edilir. Serum konsantrasyonları bebeklerde ve çocuklarda daha yüksektir. Böbrek fonksiyonları normal olan yetişkinlere i.m. uygulama yapıldıktan sonra 12 saate kadar saptanabilir miktarda ilaç serumda bulunur.

    Yetişkin kritik hastalara 0,5-1,5 mg/kg polimiksin B'nin i.v. infüzyon ile 60 dakika boyunca verildiği bir çalışmada, infüzyonun tamamlanmasından sonra elde edilen doruk plazma konsantrasyonları 2,38-13,9 mcg/mL arasında değişmektedir.

    Böbrek bozukluğu olan hastalarda serum konsantrasyonu daha yüksek ve daha uzun sürelidir. Polimiksin B'nin mukoz membranlardan veya sağlam veya soyulmuş deriden kayda değer bir emilimi yoktur.

    Dağılım:

    Dağılım hacmi, 71a€“194 mL/kg arasında değişmektedir. Polimiksin B'nin dokulardaki dağılımı azdır.

    İ.V. veya i.m. uygulamadan sonra, polimiksin B serebrospinal sıvı içinde (meninksler iltihaplandığında bile) veya sinoviyal sıvıda dağılmaz. Sistematik olarak uygulanan Polimiksin B, gözün aköz hümor kompartmanı içine inflamasyon olsa bile dağılmaz.

    Polimiksin B plasentaya geçmez.

    Hayvan çalışmaları, i.v. veya i.m. uygulamadan sonra dozun yaklaşık % 50'sinin karaciğer, böbrek, kalp, beyin ve muhtemelen diğer dokuların hücre membranlarının fosfolipitlerine reversibl olarak bağlandığını göstermiştir.

    Polimiksin B alan yetişkin kritik hastalardan alınan plazma kullanılarak yapılan bir in vitro çalışmada, ilacın % 78,5-92,4 oranında plazma proteinlerine bağlandığı görülmüştür. Ancak sağlıklı bireylerden toplanmış plazma ile test yapıldığında ise ortalama protein bağlanmasının sadece % 55,9 olduğu görülmüştür.

    Biyotransformasyon:

    Polimiksin biyotransformasyonu ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır.

    Eliminasyon:

    Renal fonksiyonları normal olan yetişkinlerde, polimiksin B'nin serum yarılanma süresinin 4,3-6 saat olduğu bildirilmiştir. Kreatinin klerensi 10 mL/dakikadan daha düşük olan hastalarda ise Polimiksin B serum yarılanma süresinin 2-3 gün olduğu bildirilmiştir.

    Polimiksin B idrar yoluyla, esas olarak glomerular filtrasyon ile atılır. Bazı çalışmalar ilk 12 saat içinde verilen polimiksin dozunun sadece düşük miktarlarının idrar yoluyla atıldığını; ancak sonunda polimiksin B dozunun yaklaşık olarak % 60'ının idrarla atıldığını göstermiştir. Diğer çalışmalar dozun % 1'inden daha azının 3 gün içinde değişmemiş olarak idrarla atıldığını göstermiştir. Yetişkinlerde, ilk dozu takiben idrarda çok az polimiksin B'nin görüldüğü 12-24 saatlik bir periyod vardır. Bu büyük olasılıkla ilacın böbrek hücresi membranlarının fosfolipidlerine bağlanmasından kaynaklanmaktadır. Son doz uygulandıktan sonra atılım 24-72 saat devam eder. Renal fonksiyonları normal olan yetişkinlerde 6 saatlik aralıklarla birkaç gün boyunca verilen normal i.m. dozlarının idrar ilaç konsantrasyonu ortalama olarak 20-100 mcg/mL'dir. İnfantlar, polimiksin B'yi yetişkinlere göre daha hızlı atarlar; uygulanan dozun % 40-60'ı 8 saat içinde idrarla atılır.

    60 dakika boyunca i.v. infüzyon yöntemi ile polimiksin B verilen kritik yetişkin hastalarla yapılan bir çalışmada total vücut klerensi 0,27-0,81 mL/dakika/kg arasındadır ve dozun % 1'inden azı değişmemiş olarak idrarla atılmıştır.

    Polimiksin B hemodiyaliz veya peritoneal diyaliz ile kayda değer ölçüde atılmaz.

    Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:

    Polimiksin B sülfatın doğrusal olup olmadığı ile ilgili yeterli veri bulunmamaktadır.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    KÜB'ün diğer bölümlerine ek olarak herhangi bir klinik öncesi güvenilirlik verisi yoktur.