REWIND 5 mg 14 efervesan tablet Farmakolojik Özellikler

Mentis İlaç San. Tic. Ltd. Şti

[ 1 June  2012 ]

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Antikolinesterazlar ATC kodu: N06DA

Farmakodinamik etkiler

Donepezil Hidroklorür beyinde asetilkolinesteraz, predominant kolinestreazın selektif ve reversibl inhibitörüdür. Donepezil Hidroklorür santral sinir sisteminde dışında başlıca etkisini gösteren, butirilkolinesteraz dan 1000 kat daha güçlü bir inhibitördür.

Donepezil Hidroklorür beyinde predominant kolinesteraz olan asetilkolinesterazın spesifik ve reversibl inhibitörüdür. Donepezil Hidroklorür, esas olarak santral sinir sisteminin dışında bulunan bir enzim olan butirikolinestereza kıyasla bu enzimin 1000 kat daha güçlü bir inhibitörüdür. 5 mg ve 10 mg’lık donepezil Hidroklorür’ün günde tek doz alınması, dozu takiben, sırasıyla %63,6 ve %77,3’lük asetilkolinesteraz aktivitesinin (eritrosit membranlarında ölçülen) kararlı durum inhibisyonunu ortaya çıkartır. Alyuvarlardaki asetilkolinesterazın (AChE)

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler

Absorbsiyon: Oral yolla alınan donepezil iyi absorbe edilir. Bağıl biyoyararlanımı %100’dür. Maksimum plazma seviyelerine oral alımdan yaklaşık 3 ila 4 saat sonra ulaşılır. Plazma konsantrasyonları ve eğri altında kalan alan (EAA) dozla orantılı olarak artmaktadır. Yarılanma ömrü yaklaşık 70 saat olduğundan, düzenli olarak günde tek doz alınarak kararlı duruma aşamalı olarak ulaşır. Tedaviye başlandıktan sonra 3 hafta içinde yaklaşık kararlı duruma ulaşılır. Bir kere kararlı duruma ulaşıldıktan sonra, plazmadaki Donepezil Hidroklorür konsantrasyonları ve onunla ilgili farmakodinamik aktivite geçen günlerle çok az değişme gösterir. Donepezil Hidroklorür absorbsiyonu yiyeceklerden etkilenmemektedir.

Dağılım: Donepezil Hidroklorür yaklaşık olarak %95 oranında plazma proteinlerine bağlanır. Aktif metabolit olan 6-O-desmetil donepezilin plazma proteinlerine bağlanması bilinmemektedir. Donepezil Hidroklorür’ün muhtelif vücut dokularındaki dağılımı kesin şekilde incelenmemiştir. Donepezil Hidroklorür ve/veya metabolitleri vücutta 10 günden uzun süre kalabilir.

Metabolizma: Donepezil Hidroklorür hem idrarla değişmeden atılmakta hem de sitokrom P450 sistemi tarafından (CYP 2D6 ve 3A4) başlıca ikisi aktif olmak üzere dört ana metabolite dönüştürülür. 14C ile radyoaktif olarak işaretlenmiş 5 mg’lık tek doz donepezil hidroklorürün uygulanmasını takiben plazmadaki radyoaktiviteyi, başlıca donepezil hidroklorür (%30), 6-O-desmetil donepezil (%11, donepezil hidroklorüre benzer aktivite gösteren tek metabolittir), donepezil-cis-N-oksit (%9), 5-O-desmetil donepezil (%7) ve 5-O-desmetil donepezil’in glukuronid konjugesi (%3) oluşturmaktadır. Uygulanan radyoaktivitenin yaklaşık %57’si (%17’si değişmemiş formda) idrarla ve %14.5’i feçesle atılır, böylelikle biyotransformasyon ve idrarla atılımın başlıca eliminasyon yolları olduğu görülmektedir. Donepezil hidroklorür ve/veya metabolitlerinden herhangi birine ait enterohepatik resirkülasyon olduğunu gösteren bulgu yoktur.

Eliminasyon: Alınan dozun yaklaşık %57’si idrarla atılırken (%17’si değişmemiş donepezildir), %14.5’i dışkı ile atılmış olup, bu da biyotransformasyon ve idrarla itrahın esas atılım yolları olduğunu göstermektedir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Deney hayvanları ile yapılan kapsamlı test çalışmaları bu bileşiğin kolinerjik stimülatör olarak etkisiyle uyumlu farmakolojik etkilerinden başka etkilere de neden olduğu ispatlanmıştır. (bölüm 4.9’a bakınız.) Bakteri ve memeli hücrelerinde yapılan mutasyon denemelerinde donepezilin mutajenik etkisine rastlanmamıştır. In vitro konsantrasyonlarında ve kararlı durum plazma konsantrasyonlarından 3000 kat daha fazla olan konsantrasyonlarda donepezilin bazı klastojenik etkileri açık bir şekilde gözlenmiştir. In vivo fare mikronukleus modelinden klastojenik veya diğer genotoksisik etkiler gözlenmemiştir. Fare veya ratlarda yapılan uzun süreli karsinojenite çalışmalarında donepezilin onkojenik etkisine rastlanmamıştır.

Rat ve tavşanlar üzerinde yapılan çalışmalarda teratojenik etki görülmemiştir. Ratlarda yapılan çalışmalarda doğurganlığı üzerine etki gözlenmemiştir. Ratların hamilelik döneminde Donepezil Hidroklorür verildiğinde (insanlara verilen dozun 50 katı) doğumda ve yavrunun yaşamı üzerine az da olsa etkisinin olduğu gözlenmiştir.