RITOSIN 150 mg 10 film tablet Klinik Özellikler
Biofarma İlaç Sanayi Ltd. Şti.
Biofarma İlaç Sanayi Ltd. Şti.
RİTOSIN, roksitromisine duyarlı olan mikroorganizmaların neden olduğu özellikle aşağıdaki infeksiyonların tedavisinde kullanılır.
-Kulak, burun ve boğaz infeksiyonları,
-Solunum yollarının infeksiyonları,
-Genital organların infeksiyonİarı İle gonokoksik infeksiyon dışmda seksüel yoldan bulaşan infeksiyon lar*
-Deri ve yumuşak doku İnfcksiy onları,
-Ağız boşluğunun iııfeksiyon lan.
Hekimin başka bir önerisi yoksa yetişkinlerde günlük doz, 12 saat ara ile birer tablet olmak üzere toplam 300 mg’dır.
Uygulama süresi; terapötik endikasy on a, sebep olan organizmaya ve klinik tabloya bağlıdır. Çocuklardaki tedavi 10 günden uzun sürmemelİdır.
Uygulama sekli:
Sadece ağızdan kullanım içindir.
RİTOSIN, öğünlerden öncc ve çiğnenmeden yeterli miktarda sıvı ile alınmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek yetmezliği:
Böbrek bozukluğu olan hastalarda, 12 saat ara ile günde 2 kez 150 mg tablet kullanılabilir.
Karaciğer yetmezliği:
Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda günde tek doz 150 mg olarak doz ayarlaması yapılmalıdır,
Pediyatrik popülasyon:
40 kg’m üzerindeki pediyatrik hastalarda (4 yaş üzeri) günde 2 kez 150 mg olarak doz ayarlaması yapılmalıdır. 4 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.
1
Geriyatrik popülasyon:
Yaşlı hastalarda günde 2 kez 150 mg olarak doz ayarlaması yapılmalıdır.
Makrolidlere aşırı duyarlılık bulunanlarda
Vazokonstriktör ergot alkaloidleri ile birlikte kullanılmamalıdır.
Makrolid antibiyotikler ile birlikte vazokonstriktör ergot alkaloidleri kullanıldığı; zaman ciddi vazokonstrikşiyon (“ergotizm”) ile ekstremi tel erde nekroz ihtimalinin söz könusu olduğu bildirilmiştir. RİTOSİN bu tür ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.
Karaciğer yetmezliğinde (sarılık vc/vcya asit ile birlikte hepatik siroz gibi) ıroksitromisİn uygulanması önerilmez. Mutlaka kullanılması gerekiyorsa, karaciğer testleri muntazam aralıklarla tekrarlanmalı ve icabında uygulanacak doz yarı yarıya azaltılmalıdır(yctişkinlerde günde tek doz 150 mg olmak üzere).
Roksitromisin ve metabolitlerinin böbrek yoluyla itrahı düşük orandadır (oral dpzun % 10’u kadar). Böbrek yetmezliğinde doz değiştirilmeden uygulanır.
Yaşlı kimselerde uygulanacak dozun azaltılmasına gerek yoktur.
RİTOSİN, vücut ağırlığı 40 kg* dan düşük olan hastalarda kullanılmamalıdır,
i
Belli koşullarda, roksitrom isini dc içeren makrol i dİ er QT aralığım uzatma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle roksitromisin, konjeııital QT aralığı uzaması, devam eden proaritmık durumları (yani, düzeltilmemiş hipopotasemi veya hipomagnezemi, klinik açıdan anlamlı bradikardi) olan hastalarda ve Sımf IA ve III antiarİtmık ajanlar almakta olan hastalarda kullanılmamalıdır ( Bkz. bölüm 4*5).
j
Ergot Alkaloidleri
Makrolidlerle birlikte ergotamine veya bazı çavdar mahmuzundan üretilen vazokonstriktör ilaçlar kullanıldığı zaman ergotizm belirtilerinin görüldüğü ve ekstremitelerde nekroz ihtimalinin söz konusu olduğu bildirilmiştir. RİTOSİN bu tür ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır (bkz. bölüm
4.4).
Terfcnadin
Belli makrolidler terfenadinle farmakokinetik etkileşime girebilirler ve bunun sonucu olarak terfenadinin serum konsantrasyonları artar, Bu durum şiddetli ventriküler aritmiyle, tipik olarak torsades de pointes ile sonuçlanabilir, Roksitrom i sini e bu tip bir reaksiyon kanıtlanmamış ve sınırlı sayıda sağlıklı gönüllüyle yapılan çalışmalar herhangi bir farmakokinetik etkileşim ya da önemli EKG değişikliği göstermemişse de, roksitromisin ve terfenadinin birlikte kullanımı önerilmez.
Astemizol, sisaprid, pimozid
Astemizol, sisaprid ya da pimozid gibi hepatik CYP3A İzocnzimiyle metabolize edilen diğer ilaçlar, makrolid antibakteriyeller de dahil olmak üzere bu izoenzimin önemli inhibitörleriyle etkileyebilmekte ve serum seviyelerindeki artış yüzünden, QT süresinin uzaması ve/veya kardiyak aritmi (tipik olarak torsades de pointes) gibi yan etkilere neden olabilmektedir. Roksitromisinin, CYP3A tarafından inaktive edilen diğer ilaçların metabolizmalarını inhibe etmemesi ya da çok sınırlı düzeyde etmesi nedeniyle, bu ilaçların metabolizmasını inhibe etmesi veya bu ilaçlarla klinik etkileşme potansiyeli göz ardı edilemez. Bu nedenle, roksitromisinin bu tür ilaçlarla birlikte kullanılması önerilmez.
Bromokriptin ile birlikte kullanıldığı zaman plazmada bromokriptin seviyesinin yükseleceği, antiparkinson aktİvitenin artabileceği veya dopaminerjik ilaçların aşın dozaj ile ilgili belirtilerin meydana çıkabileceği düşünülmelidir.
Roksitromisin siklosporin in metabolizmasını inhibe ederek kandaki siklosporin seviyesini artırabilir, kreatinin konsantrasyonunu yükseltebilir. Bu iki ilaç birlikte kullanılacağı zaman siklosporin dozu azaltılmalı ve böbrek fonksiyonu kontrol edilmelidir.
Gönüllülerde yapılan çalışmalarda varfarin ile etkileşim bulunmamıştır; ancak roksitromisin ve K vitamini antagonistlcrİylc tedavi edilen hastalarda, protrombin zamanında ya da INR (International Nomıalized Ratio)”de enfeksiyöz epizod ile açıklanabilen artışlar bildirilmiştir.Bu yüzden roksitromisin ve vitamin K antagonistleriyle kombine tedavilerde INR5yi izlemek uygun olacaktır.
tn vitro bir çalışma roksitromisinin proteine bağlı disopiramidi bağlanma yerinden ayırdığını göstermiştir; bu tür bir etki in vivo şartlarda serbest disopiramidin serum düzeylerinin artmasıyla sonuçlanabilir. Bu nedenle, EKG ve mümkünse disopiramid serum seviyeleri izlenmelidir.
Digoksin ve diğer kardiyak glikozidler:
Sağlıklı gönüllülerle yapılan bir çalışma, roksitromisinin digoksin absorpsiyonunu artırabildiğini göstermiştir. Diğer makrolidlcrle de yaygın olarak görülen bu etki, çok seyrek olarak kardiyak glikozid toksİsİtcsiylc sonuçlanabilir. Bu durum bulantı, kusma, diyare, baş ağrısı ya da sersemlik hissi ile kendini gösterebilir; kardiyak glikozid toksisitesi, kalp İlctİ ve/veya ritm bozukluklarına yol açabilir. Bu sebeple, roksitromisin ve digoksinle ya da başka bir kardiyak glikozidle tedavi edilen hastalarda, EKG ve mümkünse kardiyak glikozid serum seviyeleri izlenmelidir; bu işlem, kardiyak glikozid aşırı dozunu düşündüren semptomlar ortaya çıkarsa, zorunlu hale gelir.
Diğer makrolidlerle olduğu gibi, roksitromisinle tedavi edilen hastalarda midazolamın etkileri güçlenebilir ve uzayabilir. Roksitromisin ve triazolam arasındaki etkileşim konusunda kesin bir yargı oluşturacak kanıt yoktur.
RİTOSİN ile birlikte kullanıldığında teofılin plazma konsantrasyonlarında genellikle doz ayarlaması gerektirmeyen hafif bir yükselme olduğu gösterilmiştir,
Karbamazepin, ranitidin, alüminyum ya da magnezyum hidroksit ve östrojen ve progesteroıı içeren oral kontraseptifler ile klinik olarak anlamlı bir etkileşim bulunmamaktadır.
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Çeşitli hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda
roksitromisinin gebelik ve/veya fetus/yeni doğan üzerinde zararlı farmakolojik etkileri gözlenmemiştir. İnsanlarda güvenliliği saptanmamıştır. RITOSIN gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Gebelik dönemi
Roksitromisinin gebelikte fetüs üzerindeki güvenliliği saptanmamıştır. Ancak birçok hayvan türündeki çalışmalar 200 mg/kg/gün dozlarına kadar ya da insandaki terapötik dozun 40 katma kadar olan dozlarda roksitromisin herhangi bir teratojenik ya da fetotoksik etki göstermemiştir.
Laktasyon dönemi
Roksitromisin anne sütüne geçtiği için, bebeğe olası risk dikkate alınarak gerekirse ya tedavi kesilmeli ya da emzirmeye ara verilmelidir.
Üreme yeteneği /Fertilite
Advers ilaç reaksiyonları aşağıdaki sıklık dcrccesine göre belirtilmiştir:
Çok yaygın(> 1/10); yaygın (> 1/100 ila> 1/10); yaygın olmayan (> 1/1000 İla> 1/100); seyrek (> 1/10000 ila > 1/1000); çok seyrek (> 1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)
Kan ve lenfatik sistem bozuklukları:
Eözinofili
Sinir sistemi bozuklukları:
Sersemlik hissi, baş ağrısı, parestezi.
Diğer makrolidlerle olduğu gibi, tat ve/veya koku alma duyularında bozukluk bildirilmiştir.
Solunum sistemi bozuklukları:
Bronko spazm
Gastrointestinal sistem bozuklukları:
Bilinmiyor: Bulantı, kusma, mide ağrısı Çok seyrek: İshal (kanlı olabilen)
İzole vakalarda: Pankreatit semptomları. Birçok hasta pankreatitin bilinen advers reaksiyon olduğu başka ilaçlar almışlardır.
Deri ve deri altı dokuları:
Eritema multİforme, ra s, ürtiker, anjiyoödem, pupura
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar:
Siıperinfeksiyon: Dİğcr antibiyotiklerle olduğu gibi, uzıın süreli kullanım duyarlı olmayan organizmaların aşırı üremesiyle sonuçlanabilir. Hastanın durumunun düzenli biçimde değerlendirmesi önemlidir. Tedavi sırasında süperinfeksiyon ortaya çıkarsa uygun önlemler alınmalıdır.
İmmün sistem bozuklukları:
Anafılaktik şok
Hepatobiliyer bozuklukları:
Kolestatik veya akut hepatit (arasıra sarılık ile birlikte)
Psikiyatrik bozukluklar:
Halüsinasyonlar
Laboratuar testleri:
Doz aşımında, mide yıkanmalı ve semptomatik tedavi uygulanmalıdır. Roksitromisinin özel bir antıdotu yoktur.