ROCALTROL 0.25 mcg 30 yumuþak kapsül Klinik Özellikler
Deva Holding A.Ş.
[ 17 November 2011 ]
Deva Holding A.Ş.
[ 17 November 2011 ]
ROCALTROL aşağıdaki durumlarda endikedir:
• Yerleşmiş postmenopozal osteoporoz,
• Kronik böbrek yetersizliği olan, özellikle hemodiyaliz yapılan hastalardaki renal osteodistrofi,
• Orta ile ağır kronik böbrek yetersizliği (pre-diyaliz) bulunan hastalarda sekonder hiperparatiroidi,
• Postoperatif hipoparatiroidi,
• İdyopatik hipoparatiroidi,
• Psödohipoparatiroidi,
• D vitaminine bağımlı raşitizm,
ROCALTROL’ün optimum günlük dozu, serum kalsiyum düzeyine göre her hastada dikkatle belirlenmelidir. ROCALTROL tedavisine daima mümkün olan en düşük dozda başlanmalı ve serum kalsiyum düzeyi dikkatle izlenmedikçe doz arttırılmamalıdır (Bkz. Hasta izleme).
ROCALTROL’ün optimum etkililiği için ön koşul, tedavinin başlangıcında yeterli ancak aşırı olmayan kalsiyum alımıdır (erişkinlerde günde yaklaşık 800 mg). Kalsiyum takviyesi gerekli olabilir.
ROCALTROL kullanan bazı hastalar, gastrointestinal bölgeden kalsiyum emilimini artırdığından, daha az kalsiyum alarak beslenebilirler. Hiperkalsemi gelişmesine eğilimi olan hastalarda, sadece düşük dozlarda kalsiyum gerekli olabilir veya kalsiyum takviyesi gerekmeyebilir.
Toplam günlük kalsiyum alımı (örn., besinlerden ve gerektiğinde ilaçlardan) yaklaşık olarak 800 mg olmalıdır ve 1000 mg’ı geçmemelidir.
Hasta izleme:
ROCALTROL tedavisinin stabilizasyon fazında serum kalsiyum düzeyleri haftada en az iki kez ölçülmelidir. ROCALTROL’ün optimum dozu belirlendiğinde, serum kalsiyum düzeyleri ayda bir (veya aşağıdaki farklı endikasyonlar için önerilen aralıklarla) kontrol edilmelidir. Serum kalsiyum düzeyinin tayin edileceği örnekler için kan alınırken turnike uygulanmamalıdır.
Serum kalsiyum düzeyleri, normalin (9-11 mg/100 mL ya da 2250-2750 mikromol/L) 1 mg/100 mL (250 mikromol/L) üzerine çıktığında ya da serum kreatinin değeri 120 mikromol/L’nin üzerine yükseldiğinde normokalsemi sağlanana kadar ROCATROL ile tedavi derhal durdurulmalıdır. Hiperkalsemi dönemleri sırasında, serum kalsiyum ve fosfat düzeyleri her gün izlenmelidir. Normal düzeyler elde edildiğinde, ROCALTROL, daha önce kullanılandan 0.25 mikrogram daha düşük olan bir günlük dozda verilerek tedavi sürdürülür. Günlük diyetle alınan kalsiyum hesaplanmalı ve gereğinde doz ayarlanmalıdır.
Postmenopozal osteoporoz
ROCALTROL’ün tavsiye edilen dozu günde iki kez 0.25 mikrogram’dır.
Tedaviye başladıktan sonra, 1., 3. ve 6. aylarda ve bundan sonraki her 6 ayda bir serum kalsiyum ve kreatinin düzeyleri ölçülmelidir.
Renal osteodistrofi (diyaliz hastaları)
Başlangıç dozu günde 0.25 mikrogram’dır. Serum kalsiyum düzeyleri normal veya hafif düşük olan hastalarda, gün aşırı 0.25 mikrogram’lık dozlar yeterlidir. İki ila dört hafta içinde biyokimyasal parametrelerde ve hastalığın klinik belirtilerinde yeterli bir yanıt görülmez ise, doz iki ila dört haftalık aralıklarla günde 0.25 mikrogram artırılabilir. Bu dönemde serum kalsiyum düzeyleri haftada en az iki kez ölçülmelidir. Hastaların çoğu günde 0.5 mikrogram ila 1.0 mikrogram arasındaki doza yanıt verirler.
İki veya üç eşit doza bölünmüş, 0.1 mikrogram/kg/hafta başlangıç dozunda ve geceleri verilen oral ROCALTROL puls (aralıklı) tedavisinin daimi tedaviye dirençli olan hastalarda bile etkili olduğu bulunmuştur. Haftada 12 mikrogram’lık maksimum toplam kümülatif doz aşılmamalıdır.
Sekonder hiperparatiroidizm (pre-diyaliz hastaları)
Orta ila ağır böbrek yetmezliği, yani kreatinin klerensi (KlKR) 15 ila 55 mL/dakika olan hastalarda sekonder hiperparatiroidizm ve bunun sonucunda ortaya çıkan metabolik kemik hastalığının tedavisi için ROCALTROL’ün önerilen başlangıç dozu erişkinlerde ve 3 yaş ve üzerindeki pediyatrik hastalarda (1.73 m2 yüzey alanına göre düzeltilmiş) günde 0.25 mikrogram’dır. Bu doz gerekirse 0.5 mikrogram/gün dozuna yükseltilebilir.
Hipoparatiroidizm, raşitizm
ROCALTROL’ün önerilen başlangıç dozu sabahları verilen günlük 0.25 mikrogram’dır.
Biyokimyasal parametreler ve hastalığın klinik belirtilerinde yeterli bir yanıt görülmez ise, doz iki ila dört haftalık aralıklarla artırılabilir. Bu dönemde, serum kalsiyum düzeyleri haftada en az iki kez ölçülmelidir. Hiperkalsemi gözlenecek olursa, normokalsemi yeniden oluşuncaya dek ROCALTROL derhal kesilmelidir. Beslenme ile kalsiyum alınmasının azaltılması gereği de önemle dikkate alınmalıdır.
Hipoparatiroidi olan hastalarda bazen malabsorpsiyon görülmektedir. Bu nedenle daha yüksek dozda ROCALTROL gerekebilir.
Hekimin hipoparatiroidisi olan gebe bir kadına ROCALTROL’ü reçete etmeyi düşünmesi halinde gestasyonun son yarısında dozun yükseltilmesi gerekebilir, doz doğumdan sonra ve emzirme döneminde azaltılmalıdır.
Uygulama şekli:
ROCALTROL kapsüller tercihen bir miktar su ile bütün olarak yutulmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek yetmezliği:
ROCALTROL’ün böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanım dozuna ilişkin bilgiler yukarıda verilmiştir.
Karaciğer yetmezliği:
ROCALTROL’ün karaciğer yetmezliği olan hastalarda güvenliliği ve etkililiği incelenmemiştir.
Pediyatrik popülasyon:
ROCALTROL kapsülün pediyatrik popülasyon üzerindeki güvenliliği ve etkililiği incelenmemiştir.
Geriyatrik popülasyon:
• Kalsitriole (veya aynı sınıftan ilaçlara) veya ROCALTROL’ün bileşiminde bulunan yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda,
• Hiperkalsemi ile seyreden tüm hastalıklarda ve metastatik kalsifikasyonda,
Kalsitriol tedavisi ile hiperkalsemi oluşumu arasında yakın bir ilişki vardır. Diyetteki değişikliklerin sonucunda (örn., süt ürünlerinin fazla tüketilmesi) veya kalsiyum preparatlannın kontrolsüz kullanımı ile kalsiyum alımında ortaya çıkan ani bir artış hiperkalsemiye neden olabilir. Hastalara ve ailelerine, verilen diyete kesin olarak uyulması gerektiği tavsiye edilmeli ve hiperkalsemi semptomlarını nasıl tanıyacakları kendilerine öğretilmelidir. Serum kalsiyum düzeyleri normalin (9-11 mg/100 mL veya 2250-2750 mikromol/L) 1mg/100 mL (250 mikromol/L) üzerine çıktığında ya da serum kreatinini 120 mikromol/L’nin üzerine yükseldiğinde normokalsemi sağlanana kadar ROCALTROL ile tedavi derhal durdurulmalıdır (bkz. Bölüm 4.2).
Hareketsiz hastalar, örneğin operasyon geçirmiş olan hastalarda, hiperkalsemi riski özellikle yüksektir.
Kalsitriol serumdaki inorganik fosfat düzeylerini artırır. Bu durum hipofosfatemisi olan hastalarda istenilen bir durumken, ektopik kalsifikasyon tehlikesi nedeniyle böbrek yetmezliği olan hastalarda dikkatli olunmalıdır. Bu vakalarda, uygun fosfat bağlayıcı ilaçların oral uygulanması ve fosfat açısından fakir diyetle plazma fosfat düzeyi normal düzeyde (2-5 mg/100 mL veya 0.65-1.62 mmol/L) tutulmalıdır.
Serum kalsiyumu x fosfat (Ca x P) ürününün 70 mg2/dL2’yi geçmesine izin verilmemelidir.
D vitaminine dirençli raşitizmi (ailesel hipofosfatemi) olan ve ROCALTROL ile tedavi edilen hastalar oral fosfat tedavilerine devam etmelidirler. Buna karşılık ROCALTROL’ün fosfatın barsak emilimini uyarabileceği hesaba katılmalıdır; çünkü bu etki fosfat takviyesi gereğini değiştirebilir. Gerekli olan düzenli laboratuar incelemeleri; kalsiyum, fosfor, magnezyum ve alkalen fosfatazın serum düzeylerinin ve 24 saatlik idrardaki kalsiyum ve fosfat içeriğinin saptanmasını içerir. ROCALTROL ile tedavinin stabilizasyon fazında, serum kalsiyum düzeyleri haftada en az iki kez kontrol edilmelidir (bkz. Bölüm 4.2).
Kalsitriol mevcut olan en aktif D vitamini metaboliti olduğu için, ROCALTROL tedavisi sırasında başka bir D vitamini preparatı reçete edilmemelidir. Böylece D hipervitaminozu oluşması önlenmiş olur.
Eğer hasta ergokalsiferolden (D2 vitamini) kalsitriole geçirilmişse, kandaki ergokalsiferol düzeyinin bazal değerlere dönmesi birkaç ay sürebilir (bkz. Bölüm 4.9).
Böbrek fonksiyonları normal olan ve ROCALTROL alan hastalar dehidrasyondan kaçınmalıdırlar. Yeterli sıvı alımı sağlanmalıdır.
Kalsitriol, D3 vitamininin en aktif metabolitlerinden biri olduğu için, olası ek etkilerden ve hiperkalsemiden kaçınmak için ROCALTROL tedavisi sırasında D vitamini ve türevlerinin farmakolojik dozlarının kullanımından kaçınılmalıdır.
Beslenme ile ilgili, özellikle ek kalsiyum takviyeleri ile ilgili talimatlara kesin olarak uyulmalı ve kalsiyum içeren preparatların ek olarak kontrolsüz kullanımından kaçınılmalıdır.
Bir tiyazid diüretiği ile eşzamanlı tedavi hiperkalsemi riskini artırır. Kalsitriol dozu, digital ile tedavisi süren hastalarda dikkatle belirlenmelidir; çünkü bu hastalardaki hiperkalsemi kardiyak aritmilere yol açabilir (bkz. Bölüm 4.4).
Kalsiyum emilimini artıran D vitamini analogları ve kalsiyum emilimini inhibe eden kortikosteroidler arasında fonksiyonel bir antagonizma ilişkisi mevcuttur.
Magnezyum içeren ilaçlar (örn. antiasitler) hipermagnezemi yapabilirler ve bu nedenle kronik böbrek diyalizinde olup ROCALTROL alan hastalarda kullanılmamalıdırlar.
ROCALTROL’ün barsaklar, böbrekler ve kemiklerdeki fosfatın taşınması üzerinde de bir etkisi olduğu için, fosfat bağlayıcı ilaçların dozu serum fosfat konsantrasyonuna (normal değerler: 2-5 mg/100 mL veya 0.65-1.62 mmol/L) göre ayarlanmalıdır.
D vitaminine dirençli raşitizmi (ailesel hipofosfatemi) olan hastalar oral fosfat tedavilerine devam etmelidirler. Buna karşılık, ROCALTROL’ün fosfat barsak emilimini uyarabileceği hesaba katılmalıdır; çünkü bu etki fosfat takviyesi gereğini değiştirebilir.
Fenitoin veya fenobarbital gibi enzim indükleyicilerinin verilmesi metabolizmada artışa ve bu nedenle kalsitriolün serum konsantrasyonlarının azalmasına neden olabilir. Buna bağlı olarak, bu ilaçlarla birlikte verilmesi gerektiğinde, kalsitriolün daha yüksek dozlarda uygulanması gerekebilir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
D vitamininin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınların tedavi süresince etkili doğum kontrolü uygulamaları tavsiye edilir.
Gebelik dönemi
ROCALTROL, kesin gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz.
Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
Gebe tavşanlarda D vitamininin fatal doza yakın oral dozları ile fetüslerde supravalvüler aort stenozu oluşturulmuştur. D vitamininin çok yüksek dozlarda bile insanda teratojen olduğunu gösteren veri mevcut değildir. ROCATROL ancak ilacın gebe kadına olan potansiyel yararı fetüse olan riskinden fazla olduğu durumlarda uygulanmalıdır.
Laktasyon dönemi
Ekzojen kalsitriol anne sütüne geçmektedir. Annede hiperkalsemi oluşma potansiyeli ve anne sütü alan bebeklerde ROCALTROL’e bağlı advers reaksiyonlar görülme olasılığı göz önüne alındığında, anne ve bebeğin serum kalsiyum düzeyleri izlendiği sürece anneler ROCALTROL kullanırken emzirebilirler.
Üreme yeteneği/Fertilite
Klinik çalışmalar
in sınıflandırılmasında şu terimler ve sıklık dereceleri kullanılmıştır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Bilinmiyor:
Üriner sistem enfeksiyonları (kronik)
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Bilinmiyor:
Aşırı duyarlılık reaksiyonları (kaşıntı, döküntü, ürtiker ve çok seyrek olarak ciddi eritematöz deri bozuklukları)
Metabolizma ve beslenme hastalıkları
Seyrek:
Anoreksi (akut)
Bilinmiyor:
Distrofi (kronik)
Sinir sistemi hastalıkları
Seyrek:
Baş ağrısı (akut)
Bilinmiyor:
Duyusal bozukluklar, apati (kronik)
Gastrointestinal hastalıklar
Seyrek:
Bulantı, kusma, abdominal ağrı veya mide ağrısı, konstipasyon (akut)
Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları
Bilinmiyor:
Büyümenin durması (kronik)
Böbrek ve idrar hastalıkları
Bilinmiyor:
Poliüri (kronik)
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Bilinmiyor:
Susama ile birlikte ateş, susama/polidipsi, dehidrasyon (kronik)
Araştırmalar
Böbrek fonksiyonu normal olan hastalarda görülen kronik hiperkalsemi, serum kreatinindeki artışla ilişkili olabilir.
Kalsitriol, D vitamini aktivitesine sahip olduğu için, hiperkalsemi sendromu veya kalsiyum intoksikasyonu (hiperkalseminin derecesine ve süresine bağımlı olarak) gibi aşırı dozda D vitamini alındığında görülenlere benzer advers etkiler ortaya çıkabilir (bkz. Bölüm 4.2 ve bölüm 4.4). Seyrek olarak görülen semptomlar yukarıda sistem organ sınıflarına göre verilmiştir.
Kalsitriolün biyolojik yarı ömrü kısa olduğu için farmakokinetik araştırmalar, tedavinin birkaç gün süreyle kesilmesi (D3 vitamini preparatları ile tedavide görülene göre çok daha hızlı bir şekilde) ile birlikte yükselmiş olan serum kalsiyum düzeyinin normalleştiğini göstermiştir.
Eş zamanlı hiperkalsemi ve hiperfosfatemide (>6 mg/100 mL veya >1.9 mmol/L) yumuşak doku kalsifikasyonu oluşabilir ve bu radyografik olarak görülebilir.
Pazarlama sonrası veriler
Asemptomatik hiperkalseminin tedavisi (bkz. Bölüm 4.2):
Kalsitriol D vitamininin bir türevi olduğu için, aşırı doz semptomları D vitamininin aşırı doz semptomlarıyla aynıdır. ROCALTROL ile birlikte yüksek dozda kalsiyum ve fosfat alınması da benzer semptomlara yol açabilir. Serum kalsiyumu x fosfat (Ca x P) ürününün 70 mg2/dL2’yi geçmesine izin verilmemelidir. Diyalizatta kalsiyum düzeyinin yüksek olması da hiperkalsemi gelişimine katkıda bulunabilir.
D vitamini intoksikasyonunun akut semptomları: Anoreksi, baş ağrısı, kusma ve kabızlıktır.
Kronik semptomlar: Distrofi (güçsüzlük, kilo kaybı), duyusal bozukluklar, susama ile birlikte ateş, poliüri, dehidrasyon, apati, büyümenin durması ve üriner sistem enfeksiyonlarıdır. Renal korteks, miyokard, akciğerler ve pankreasta metastatik kalsifikasyon ile birlikte hiperkalsemi ortaya çıkar.
Yanlışlıkla alınan aşırı dozun tedavisinde aşağıdaki önlemler alınmalıdır:
Daha fazla emilimi önlemek için hemen gastrik lavaj veya kusturma; fekal yoldan atılımı artırmak için sıvı parafin verilmesi; serum kalsiyumunun sürekli olarak belirlenmesi önerilir.
Eğer serumdaki yüksek kalsiyum düzeyi devam ederse, fosfatlar ve kortikosteroidler verilebilir ve yeterli diürez sağlayacak önlemler alınabilir.