SEFAL FORT. 75 mg 20 tablet Klinik Özellikler

Nobel İlaç Sanayii ve Tic. Anomim Şirketi

[ 8 June  2012 ]

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

SEFAL FORT, Meniere hastalığında da görülen vertigo, kulak çınlaması, mide bulantısı ve kusma gibi vestibüler problemlerin kontrolünde kullanılır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

 Pozoloji:

Yetişkinler, yaşlılar ve 12 yaşından büyük çocuklar Günde 3 defa 1 tablet

Uygulama şekli:

Oral yoldan kullanılır. Tabletler çiğnenebilir, emilebilir veya bütün olarak yutulabilir.

SEFAL FORT, tercihen yemeklerden sonra alınmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer veya böbrek fonksiyon bozukluğunda kullanımı ile ilgili spesifik çalışmalar yoktur. SEFAL FORT karaciğer veya böbrek yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

12 yaş altındaki çocuklarda kullanımı yoktur.

Geriyatrik popülasyon:

Yetişkin dozu kullanılır.

4.3. Kontrendikasyonlar

SEFAL FORT, sinarizine aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Diğer antihistaminikler gibi, SEFAL FORT epigastrik rahatsızlığa neden olabilir; yemeklerden sonra alınması gastrik iritasyonu azaltabilir.

Parkinson hastalığı bulunan hastalarda, SEFAL FORT sadece avantajları bu hastalığın şiddetlenmesinin olası riskinden daha ağır basıyor ise verilmelidir.

Antihistaminik etkisi nedeniyle SEFAL FORT testten önceki 4 gün içerisinde kullanılırsa, dermal reaktivite indikatörlerine pozitif reaksiyonu önleyebilir.

Porfıride sinarizin kullanımından kaçınılmalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Alkol, SSS depresanları veya trisiklik antidepresanların eş zamanlı kullanımı ya bu ilaçların ya da SEFAL FORT’un sedatif etkilerini artırabilir.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Sinarizinin çocuk doğurma potansiyeli olan ve doğum kontrolü uygulayan kadınlarda kullanımı ile ilgili veri bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ve-veya/embriyonal/fetal gelişim/ve-veya/doğum/ve-veya/doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Hayvanlardaki çalışmalar teratojenik etkiler göstermemiş olmasına rağmen insan gebeliklerinde SEFAL FORT’un güvenilirliği belirlenmemiştir. Diğer ilaçlar gibi gebelik sırasında SEFAL FORT uygulaması önerilmez.

Laktasyon dönemi

SEFAL FORT’un anne sütü ile atıldığına dair veri bulunmamaktadır. Emziren annelerde SEFAL FORT kullanımı önerilmez.

Üreme yeteneği/Fertilite

Veri bulunmamaktadır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

SEFAL FORT özellikle tedavinin başlangıcında uyuşukluğa neden olabilir; bu şekilde etkilenen hastalar araç veya makine kullanmamalıdır.

4.8. İstenmeyen etkiler

Sinarizinin güvenliliği, periferik dolaşım bozukluğu, serebral dolaşım bozuklukları, vertigo ve deniz tutması endikasyonları için, sinarizin ile tedavi edilen 372 hastanın katıldığı 7 plasebo kontrollü çalışma ile; periferik dolaşım bozukluğu, serebral dolaşım bozuklukları ve vertigo endikasy onları için, sinarizin ile tedavi edilen 668 hastanın katıldığı 6 karşılaştırmalı ve 13 açık etiketli klinik çalışma ile değerlendirilmiştir. Bu klinik çalışmalardan toplanmış güvenlilik datalarına göre, en sık raporlanan (> %2 insidans) advers ilaç reaksiyonları: uyku hali (%8,3) ve kilo artışı (%2,1) idi.

Yukarıda belirtilen advers ilaç reaksiyonları dahil olmak üzere aşağıdaki advers ilaç reaksiyonları, klinik çalışmalardan ve sinarizin kullanımı sonucu raporlanan pazarlama sonrası deneyimlerden elde edilmiştir. Yan etki sıklıkları şu sıklıklara göre sıralanmıştır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila < 1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden tahminle hareket edilemiyor).

Sistem Organ Sınıfı

Advers İlaç Reaksiyonları

Sıklık Kategorisi

Yaygın

(>1/100 ila <1/10)

Yaygın olmayan

(> 1/1.000 ila < 1/100)

Bilinmiyor

Sinir sistemi hastalıkları

Somnolans

Letarji

Diskinezi,

Ekstrapiramidal Bozukluk, Parkinsonizm,

Titreme

Gastrointestinal

hastalıklar

Mide bulantısı, Dispepsi

Kusma,

Üst abdominal ağrı

Hepato-biliyer

hastalıklar

Kolestatik sarılık

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Hiperhidroz,

Liken planus dahil Likenoid keratoz

Subkutan Kutanöz Lupus Eritamatöz

Kas-iskelet bozukluklar ve bağ doku hastalıkları

Kas katılığı

Genel

bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yorgunluk

Araştırmalar

Kilo artışı

Hipersensitivite, baş ağrısı ve ağız kuruluğu raporlanmıştır.

Şüpheli advers reakiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: O 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Semptomlar

Bulgular ve belirtiler başlıca sinarizinin antikolinerjik (atropin benzeri) aktivitesinden kaynaklanmaktadır.

Akut sinarizin doz aşımları 90 - 2,250 mg arasında değişen dozlar ile bildirilmiştir. Sinarazinin doz aşımı ile ilişkili en yaygın olarak bildirilen bulgular ve belirtiler şunları içerir: somnolanstan baygınlık ve komaya kadar değişen aralıkta bilinç değişiklikleri, kusma, ekstrapiramidal semptomlar ve hipotoni. Az sayıda küçük çocukta nöbetler gelişmiştir. Pek çok vakada klinik önem ciddi değildir fakat sinarizini de kapsayan tek veya çoklu ilaç doz aşımlarından sonra ölümler bildirilmiştir.

Tedavi

Spesifik antidotu yoktur. Herhangi bir doz aşımı durumunda tedavi semptomatik ve destekleyici bakım şeklindedir.

Aktif kömür, sadece potansiyel toksik doz alimim 1 saat içinde yapmış olan hastalarda değerlendirilmelidir (örn. > 15mg/kg).