SEVOFLURANE-BAXTER Inhalasyon için Uçucu Çözelti Farmakolojik Özellikler

Baxter Turkey Renal Hizmetler A.Ş.

[ 19 February  2019 ]

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Genel Anestezik,halojenli hidrokarbonlar

ATC kodu: N01AB08

Sevofluran hızlı indüksiyon ve iyileşme fazı sağlayan bir halojenli metil izopropil eter inhalasyonel anestetiktir. Sevofluranın solunan konsantrasyonundaki değişiklikleri takiben, anestezi derinliği hızlıca değişir. MAC (minimum alveoler konsantrasyon) yaşa özgüdür (bkz. Bölüm 4.2).

Sevofluran bilinç kaybı, ağrı ve motor aktivitede geri dönüşümlü iptal, otonom reflekslerde azalma, solunum ve kardiyovasküler depresyona yol açar.

Bu etkiler doza bağımlıdır.

Sevofluran anesteziden hızlı ayılmaya yol açan düşük kan/gaz partisyonu katsayısına (0.65) sahiptir.

Kardiyovasküler etkileri:

Diğer bütün inhalasyon ajanları gibi sevofluran solunum fonksiyonunu ve kan basıncını doza bağlı olarak deprese eder. Sevofluran miyokardiyumu eksojen olarak uygulanan epinefrinin aritmojenik etkisine duyarlı hale getirir. Bu duyarlılaştırma izofluranın neden olduğu etkiye benzerdir Gönüllülerde yürütülen bir adet çalışmada, sevofluran konsantrasyonundaki artış ortalama arteriyel basıncında azalma ile sonuçlanmıştır fakat kalp atım hızında bir değişiklik bulunmamıştır. Sevofluran bu çalışmada plazma noradrenalin konsantrasyonlarını değiştirmemiştir.

Sinir sistemi etkileri:

Klinik geliştirme programı esnasında sevofluran ile alakalı nöbete dair hiçbir delile rastlanmamıştır.

Normal intrakraniyal basıncı (İKB) olan hastalarda sevofluranın intrakraniyal basınç üzerine minimal etkisi olmuştur ve CO2 hassasiyetini korumuştur. Artmış intrakraniyal basıncı olan hastalarda sevofluran güvenliliği araştırılmamıştır. İntrakraniyal basıncı yükselme riskinde olan hastalarda sevofluran dikkatli bir şekilde intrakraniyal basıncı düşürücü önlemlerle (hiperventilasyon gibi) uygulanmalıdır.

Pediyatrik:

Çocuklarda yapılan bazı yayınlanmış çalışmalarda yaşamın erken döneminde, tekrarlayan veya uzun süreli anestezik ajanlara maruz kalma sonrasında kognitif eksiklikler gözlemlenmiştir. Bu çalışmaların önemli kısıtlamaları vardır ve gözlemlenen etkilerin anestezik/sedatif ilaç uygulaması nedeniyle mi yoksa ameliyat veya altta yatan hastalık nedeniyle mi meydana geldiği net değildir. Ayrıca, daha yakın tarihli yayınlanmış kayıt çalışmaları bu bulguları desteklememektedir.

Bazı anestezik/sedatif ilaçlarla yapılan yayınlı hayvan çalışmalarında, yaşamın erken dönemindeki beyin gelişimi üzerine advers etki raporlanmıştır(bkz., Bölüm 5.3).