SIPLONE 500 mg 10 film tablet Farmakolojik Özellikler

World Medicine İlaç San. ve Tic. Ltd.Şti

[ 15 August  2017 ]

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: Florokinolonlar ATC kodu: J01MA02

    Etki mekanizması

    Bir florokinolon antibakteriyel ilaç olarak siprofloksasinin bakterisid özelliği, bakteriyel DNA replikasyonu, transkripsiyonu, onarımı ve rekombinasyonu için gerekli enzimler olan tip II topoizomeraz (DNA giraz) ve topoizomeraz IV inhibisyonunu içermektedir.

    Farmakokinetik/farmakodinamik ilişki

    Etkililik, çoğunlukla bakteriyel bir patojen için siprofloksasinin maksimum serum konsantrasyonu (C) ile minimum inhibitör konsantrasyonu (MIC) arasındaki ilişkiye ve eğri altında kalan alan (EAA) ile MIC arasındaki ilişkiye dayanır.

    Direnç mekanizması

    In vitro siprofloksasin direnci yaygınlıkla çoklu adımlı mutasyonlar aracılığıyla topoizomeraz

    IV ve DNA girazdaki hedef alan mutasyonlarına bağlıdır. Siprofloksasin ve diğer florokinolonlar arasında çarpraz-direnç sonuçları değişkendir. Tekli mutasyonlar klinik dirençten çok duyarlılıkta azalmaya neden olabilir, ancak çoklu mutasyonlar genellikle klinik siprofloksasin direnci ve kinolon sınıfı arasında çapraz dirençle sonuçlanabilir.

    Aynı sınıfta yer alan çeşitli etkin maddelerin fizikokimyasal özellikleri ve her etkin maddenin taşınma sistemlerinin afinitesine bağlı olarak, geçirgenlik ve/veya etkin madde taşma pompası direnç mekanizmalarının florokinolonların duyarlılığı üzerine değişken etkileri olabilir. Tüm in-vitro direnç mekanizmaları klinik izolatlar üzerinde yaygın olarak gözlemlenmektedir. Geçirgenlik bariyerleri (Pseudomonas aeruginosa' da yaygındır) gibi diğer antibiyotikleri inaktive eden direnç mekanizmaları ve taşma mekanizmaları siprofloksasine duyarlılığı etkileyebilir.

    Qnr geni tarafından kodlanmış plazmid-aracılı direnç bildirilmiştir. Antibakteriyel aktivite spektrumu

    Bakterilerin duyarlı veya dirençli olduğunu gösteren minimum konsantrasyon seviyeleri (breakpoints), duyarlı suşları orta seviyede duyarlı olan suşlardan ve orta seviyede duyarlı olanları ise dirençli suşlardan ayırır:

    EUCAST tavsiyeleri

    Mikroorganizmalar

    Duyarlı

    Dirençli

    Enterobacteriaceae

    Duyarlı ≤ 0,25 mg/L

    Dirençli > 0,5 mg/L

    Salmonella spp.

    Duyarlı ≤ 0,06 mg/L

    Dirençli > 0,06 mg/L

    Pseudomonas türleri

    Duyarlı ≤ 0,5 mg/L

    Dirençli > 0,5 mg/L

    Acinetobacter türleri

    Duyarlı ≤ 1 mg/L

    Dirençli >1 mg/L

    Staphylococcus türleri

    Duyarlı ≤ 1 mg/L

    Dirençli >1 mg/L

    Haemophilus influenzae ve

    Moraxella catarrhalis

    Duyarlı ≤ 0,06 mg/L

    Dirençli >0,06 mg/L

    Moraxella catarrhalis

    Duyarlı ≤ 0,125 mg/L

    Dirençli > 0,125 mg/L

    Neisseria gonorrhoeae

    Duyarlı ≤ 0,03 mg/L

    Dirençli >0,06 mg/L

    Neisseria meningitidis

    Duyarlı ≤ 0,03 mg/L

    Dirençli >0,03 mg/L

    Türle ilgili olmayan kırılma noktaları*

    Duyarlı ≤ 0,25 mg/L

    Dirençli > 0,5 mg/L

    Staphylococcus türleri - yüksek dozda tedavi ile ilgili siprofloksasin için kırılma noktaları.

    * Genelde FK/FD verilerine dayanarak türle ilgili olmayan kırılma noktaları tespit edilmiştir ve bunlar spesifik türlerin MIC dağılımlarından bağımsızdır.

    Kazanılan direncin prevalansı, coğrafi olarak ve zamanla değişebilmektedir, özellikle ciddi enfeksiyonların tedavisinde, belirli türler için dirence ait lokal bilgiler istenir. Gerektiği takdirde, ajanın en azından bazı enfeksiyon türleri için kullanımının sorgulandığı, direncin yerel prevalansının arttığı durumlarda, uzmanlardan görüş istenebilir.

    Aşağıda sıralanan bakteri cins ve türlerinin siprofloksasine yaygın biçimde duyarlı olduğu gösterilmiştir:

    Aerobik Gram-pozitif Mikroorganizmalar

    Bacillus anthracis (1)

    Aerobik Gram-negatif Mikroorganizmalar

    Aeromonas spp. Moraxella catarrhalis*

    Brucella spp. Neisseria meningitidis

    Citrobacter koseri Pasteurella spp.

    Francisella tularensis Salmonella spp*

    Haemophilus ducrevi Shigella spp*

    Haemophilius influenzae* Vibrio spp.

    Legionella spp. Yersinia pestis

    Anaerobik Mikroorganizmalar

    Mobiluncus

    Diğer Mikroorganizmalar Chlamydia trachomatis ($) Chlamydia pneumoniae ($) Mycoplasma hominis ($) Mycoplasma pneumoniae ($)

    Edinilmiş direncin sorun olabileceği türler Aerobik Gram-pozitif mikroorganizmalar Enterococcus faecalis ($)

    Staphylococcus spp* (2)

    Aerobik Gram-negatif mikroorganizmalar

    Acinetobacter baumannii+ Klebsiella pneumoniae* Burkholderia cepacia+* Morganella morganii*

    Camplybacter spp. +* Neisseria gonorrhoeae*

    Citrobacter freundii* Proteus mirabilis*

    Enterobacter aerogenes Proteus vulgaris*

    Enterobacter cloacae* Providencia spp.

    Escherichia coli* Pseudomonas aeruginosa*

    Klebsiella oxytoca Pseudomonas fluorescens

    Serratia marcescens* Anaerobik mikroorganizmalar Peptostreptococcus spp.

    Propionibacterium acnes

    Aşağıda belirtilen mikroorganizmalar doğaları gereği siprofloksasine dirençli kabul

    edilir:

    Aerobik Gram-pozitif mikroorganizmalar

    Actinomyces Enterococcus faecium Listeria monocytogenes

    Aerobik Gram-negatif mikroorganizmalar

    Stenotrophomonas maltophilia

    Anaerobik mikroorganizmalar

    Yukarıda listelenenler dışında

    Diğer mikroorganizmalar Mycoplasma genitalium Ureaplasma urealitycum

    * Duyarlı izolatlar için onaylı klinik koşullarda klinik etkililik kanıtlanmıştır

    + Bir veya daha fazla AB ülkesinde direnç oranı ≥%50

    ($): Edinilmiş direnç mekanizması yokluğunda doğal ara duyarlılık

    : Bacillus anthracis sporlarının inhalasyonuna bağlı deneysel hayvan enfeksiyonlarında çalışmalar gerçekleştirilmiştir; bu çalışmalarda maruziyetten kısa süre sonra başlanan antibiyotiklerin, tedavi infektif doz altında organizmadaki sporların sayısını düşürmek amacıyla yapılmışsa hastalığın meydana gelmesini önlediği ortaya çıkmıştır. İnsan gönüllülerde önerilen kullanım esas olarak in vitro duyarlılığa ve sınırlı insan verileri ile birlikte deneysel hayvan verilerine dayanmaktadır. Yetişkinlerde 500 mg dozda günde iki oral siprofloksasin ile iki aylık tedavi süresi insanlarda şarbon enfeksiyonunun önlenmesi için etkili doz olarak kabul edilmiştir. Tedaviyi uygulayan doktor şarbon tedavisi bakımından ulusal ve/veya uluslararası konsensüs belgelerine başvurmalıdır.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Emilim:

    250 mg, 500 mg ve 750 mg siprofloksasin tabletlerin tek dozlarının oral uygulamasının ardından siprofloksasin, çoğunlukla ince bağırsaktan olmak üzere hızlı ve geniş ölçüde emilir ve maksimum serum konsantrasyonlarına 1-2 saat sonra ulaşır.

    100-750 mg'lık tek dozlar, 0,56 ve 3,7 mg/L arasında doza bağlı bir maksimum serum konsantrasyonu (C) sağlar. Serum konsantrasyonu, 1000 mg'a kadarki dozlarda orantılı olarak artar. Mutlak biyoyararlanım, yaklaşık %70-80'dir.

    12 saatte bir verilen 500 mg'lık oral dozun, 12 saatte bir 60 dakika boyunca verilen 400 mg siprofloksasinin intravenöz infüzyonu ile sağlanana eşdeğer bir serum konsantrasyonu-zaman eğrisi altındaki alan (EAA) düzeyi sağladığı gösterilmiştir.

    Dağılım:

    Siprofloksasinin protein bağlama düzeyi düşüktür (%20-30). Siprofloksasin, plazmada genelde iyonize olmamış formda bulunur ve 2-3 L/kg vücut ağırlığı şeklinde büyük bir kararlı durum dağılım hacmine sahiptir. Siprofloksasin akciğer (epitel sıvısı, alveolar makrofajlar, biyopsi dokusu), sinüs, iltihaplı lezyonlar (kantarid kaynaklı kabarcık sıvısı) ve ürogenital sistem (ürin, prostat, endometrium) gibi çeşitli dokularda yüksek konsantrasyona ulaşır; burada toplam konsantrasyon plazma konsantrasyonunu aşmaktadır.

    Biyotransformasyon:

    Desetilensiprofloksasin (M 1), sülfosiprofloksasin (M 2), oksosiprofloksasin (M 3) ve formilsiprofloksasin (M 4) olarak tanımlanan dört metabolit düşük konsantrasyonlarda saptanmıştır. Bu metabolitler, ana bileşikten daha düşük derecede olmakla birlikte in vitro antimikrobiyal aktivite gösterir.

    Siprofloksasinin, CYP 450 1A2 izoenzimlerinin orta dereceli bir inhibitörü olduğu bilinmektedir.

    Eliminasyon:

    Siprofloksasin, büyük oranda böbreklerden ve daha az oranda da feçes ile atılır. Böbrek fonksiyonları normal gönüllülerde serum eliminasyon yarılanma ömrü yaklaşık 4-7 saattir.

    Siprofloksasinin atılımı (dozun %'si)

    Oral uygulama

    İdrar

    Feçes

    Siprofloksasin

    44,7

    25,0

    Metabolitler (M-M)

    11,3

    7,5

    Renal klirens, 180-300 mL/kg/saat arasında ve toplam vücut klirensi de 480-600 mL/kg/saat arasındadır. Siprofloksasin, hem glomerüler filtrasyona hem de tübüler sekresyona uğrar. Böbrek fonksiyonlarındaki şiddetli bozulma, siprofloksasinin yarılanma ömrünün 12 saate kadar çıkmasına yol açar.

    Siprofloksasinin renal olmayan klirensi genelde aktif trans-bağırsak ve metabolizma yoluyla gerçekleşir. Dozun %1'i biliyer yolla atılır. Siprofloksasin safrada yüksek konsantrasyonlarda bulunur.

    Pediyatrik hastalar

    Pediyatrik hastalarda farmakokinetik veriler sınırlıdır.

    Çocuklarda yapılan bir çalışmada C ve EAA değerinin yaşa bağlı olmadığı görülmüştür (bir yaş üzerinde). Birden fazla dozlamanın (günde üç kez 10 mg/kg) ardından C ve EAA değerinde belirgin bir artış gözlenmemiştir.

    Şiddetli sepsis görülen 10 çocukta, 1 yaşından küçüklerde 10 mg/kg'ın 1 saat intravenöz infüzyonundan sonra C değeri 6,1 mg/mL (aralık 4,6-8,3 mg/L) olurken 1-5 yaş arası çocuklarda bu değer 7,2 mg/L (aralık 4,7-11,8 mg/L) olmuştur. EAA değerleri ise, ilgili yaş gruplarında 17,4 mg*saat/L (aralık 11,8-32,0 mg*saat/L) ve 16,5 mg*saat/L (aralık 11,0-23,8 mg*saat/L) olmuştur.

    Bu değerler, terapötik dozlarda yetişkinler için bildirilen aralık içerisindedir. Çeşitli enfeksiyonların izlendiği pediyatrik hastaların popülasyon farmakokinetiği analizine dayanarak, çocuklarda öngörülen ortalama yarılanma ömrü yaklaşık 4-5 saat ve oral süspansiyonun biyoyararlanımı %50-80 arasındadır.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Klinik dışı veriler tek doz toksisitesi, tekrarlanan doz toksisitesi, karsinojenik potansiyel veya üreme toksisitesi ile ilgili konvansiyonel çalışmalar temelinde insanlar için herhangi belirli bir tehlike olmadığını göstermektedir. Diğer bazı kinolonlar gibi siprofloksasin de klinik açıdan anlamlı maruziyet düzeylerinde hayvanlarda fototoksik bulunmuştur. Fotomutajenisite/fotokarsinojenisite ile ilgili veriler, in vitro deneylerde ve hayvan deneylerinde siprofloksasin için zayıf bir fotomutajenik veya fototümorojenik bir etki göstermiştir. Bu etki, diğer giraz inhibitörlerininkine benzer bulunmuştur.

    Artiküler tolerans çalışmaları

    Diğer giraz inhibitörleri gibi gelişmemiş hayvanların ağırlık taşıyan eklemleri üzerinde hasara neden olur.

    Kıkırdak hasarının derecesi yaş, tür ve doza göre değişir. Hasar eklemlere fazla yüklenilmemek suretiyle azaltılabilir. Gelişmiş hayvanlar (sıçan, köpek) ile yapılan çalışmalarda kartilaj hasarına dair delil bulunmamıştır. Genç beagle köpeklerinde terapotik dozlarda siprofloksasin kullanımı ile 2 hafta sonunda ciddi eklem değişiklikleri saptanmıştır, bu değişiklikler 5 ay sonra da gözlenmeye devam etmiştir.