SPASMEX 30 mg 50 tablet Farmakolojik Özellikler

Er-Kim İlaç Sanayi ve Tic. A.Ş.

[ 30 December  1899 ]

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: İdrar sıklığı ve inkontinans için ilaçlar, ürolojik ilaç. ATC kodu: G04BD09

    Trospiyum klorür, parasempatolitik bileşiklerden biri olan nortropanolden geliştirilen bir kuaterner amonyum türevidir. Konsantrasyonuna göre, ilaç, post sinaptik bağlanma bölgelerinde (antikolinerjik) endojen transmiter asetil kolin ile rekabet eder. İlacın, M1 ve M3- reseptörlerine afinitesi yüksek, M2- reseptörlerine afinitesi daha düşüktür ve ihmal edilebilir düşük oranda nikotinik respetörlere bağlanır.

    Trospiyum klorürün doku ve organların düz adaleleri üzerindeki gevşetici etkisi (muskarinik reseptörlerle iletilenler) bulunmaktadır. Trospiyum klorür, mide- barsak ve idrar yollarında düz adale tonusunu azaltır.

    Bronş, salya ve ter salgısını inhibe eder ve akomodasyonu bozar. Bugüne kadar merkezi sinir sistemi üzerine etkisi görülmemiştir.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Genel özellikler

    Dağılım:

    Oral yoldan alındıktan 4 - 6 saat sonra, trospiyum klorür maksimum kan seviyelerine ulaşır. Plazma protein bağlama oranı %50-80'dir.

    Biyotransformasyon:

    Sistemik olarak mevcut olan trospiyum klorürün büyük kısmı böbrek sistemi aracılığıyla değişmeden atılmaktadır. Küçük bir kısmı esterin hidroliziyle oluşan bir metabolit olan spiro- alkol (yaklaşık %10) şeklinde atılmaktadır.

    Eliminasyon:

    Eliminasyon yarı ömrü çok değişkendir ve oral uygulamadan sonra 5 ile 18 saat arasında değişmektedir. Birikme olmamaktadır. Büyük oranda idrarla değişmeden atılır. Küçük bir bölümü (%10) spiro-alkol metaboliti olarak atılmaktadır.

    Doğrusallık/Doğrusal olmayan:

    Tekli doz olarak 20 ile 60 mg doz aralığında plazma seviyeleri uygulanan doza lineerdir. Hastalardaki Karakteristik Özellikler

    Farmakokinetik veriler yaşlı hastalarda veya cinsiyetler arasında herhangi bir büyük farklılık olduğunu ortaya koymamıştır.

    Şiddetli renal bozukluğu olan hastaları kapsayan bir çalışmada (Kreatinin klirensi 8-32 mL/ dak) ortalama AUC'nin 4 kat ve C'ın 2 kat arttığı bulunmuştur. Yarılanma ömrü sağlıklı kişilere oranla iki kat artmıştır. Hafif derecede böbrek yetmezliği olan hastalarda yapılan herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.

    Karaciğer fonksiyonunda hafif ila orta derecede bozukluğu olan hastalarda yapılan bir farmakokinetik çalışmanın sonuçları, bu hasta grubunda doz ayarlaması gerekliliğini ortaya koymamıştır.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

      Mutajenik ve karsinojenik potansiyel:

      Trospiyum klorüre bağlı in-vitro ve in-vivo çalışmalarda hiçbir mutajenik etki görülmemiştir. Sıçan ve fareleri kapsayan uzun süreli karsinojenik çalışmalarda karsinojenik potansiyele dair bir bulgu bulunmamaktadır.