STABLON 12.5 mg 60 tablet Farmakolojik Özellikler

Servier İlaç ve Araştırma A.Ş.

[ 17 November  2011 ]

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Antidepresanlar.

ATC kodu: N06AX14

Etki mekanizması

Tianeptin bir antidepresandır.

Tianeptin hayvanlarda aşağıdaki karakteristiklere sahiptir:

•    tianeptin hipokampusdaki piramidal hücrelerin spontan aktivitesini artırır ve fonksiyonel inhibisyonsonrasındaki iyileşmelerini hızlandırır;

•    tianeptin korteks ve hipokampus nöronlarının serotonini geri alım oranını artırır.

In vitro olarak tianeptinin monoaminerjik reseptörlere afınitesi yoktur ve serotonin (5-HT), noradrenalin (NA) ve dopamin (DA) geri alimim inhibe etmez. Tianeptin sinaptik glutamateıjik nörotransmisyonu modüle edebilir.

Her bir etkinin antidepresan aktivitesine spesifik katkısı bilinmemektedir.

Klinik etkililik ve güvenlilik

Yetişkinlerde majör depresif bozuklukta tianeptinin kısa dönemde etkililiğini araştıran bir tanesi sabit dozlarla (37,5 mg, 75 mg), iki tanesi doz artışı veya azalışı ile titrasyon yolu ile (başlangış dozu 37,5 mg daha sonra 25, 37,5 veya 50 mg ve bir tanesi de yaşlı hastalarda (65 yaş ve üzeri 311 hasta; -100 hasta tedavi kolunda, her bir kolda 75 yaş üzeri -20 hastanın dahil olduğu) tedaviden 2 hafta sonra hastanın gelişimine bağlı olarak potansiyel doz artışı ile (25 mg, daha sonra 25 mg veya 50 mg) çift-kör, plasebo kontrollü dört klinik çalışma yapılmıştır. Yetişkin çalışmalarında primer sonlamın noktası sabit ve değişken doz çalışmaları temelinde MADRS toplam skorunda değişiklikti.

Tedavinin sonunda (6 hafta), tianeptinin etkililiği iki değişken doz çalışmasında anlamlı olmasına karşın sabit doz çalışmalarında anlamlı değildi. Bu çalışmada imipramin, çalışmanın hassasiyetinin kanıtlanması için aktif kontrol olarak kullanılmıştır.

Yaşlı hastalardaki çalışmada (potansiyel doz artış çalışması) tedavinin 8.haftasından sonra, primer sonlamın noktası (başlangıca göre HAMD toplam skorunda değişiklik) üzerinde tianeptinin anlamlı etkililiği kanıtlanmıştır. Bu çalışmada essitalopram, çalışmanın hassasiyetinin kanıtlanması için aktif kontrol olarak kullanılmıştır.

Antidepresan etkinin sürekliliği relaps ve rekürrensin önlenmesi çalışması ile değerlendirilmiştir. Araştırmacı tarafından tedaviye yanıt verdiğine karar verilen hastalar (Günde 2 ila 4 tablet (25 mg ila 50 mg) tianeptinle başlangıç tedavisinden 6 hafta sonra, ilave 16,5 ay süresince plasebo ve tianeptin gruplarına randomize edilmiştir. Tianeptin, çalışmanın ana kriterleri olan başlangıç zamanlarına göre ölçülen relaps ve rekürrensin önlenmesinde plaseboya kıyasla anlamlı üstünlük göstermiştir (p<0,001). Çift-kör takibin 6.ayından sonra relaps insidansı tianeptin için % 6, plasebo için ise % 22 olmuştur. Çift-kör takibin 18.ayından sonra relaps veya rekürrens insidansı tianeptin için % 16, plasebo için ise % 36 olmuştur.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim: Gastrointestinal emilimi hızlı ve tamdır.

Dağılım: Dokulara hızla dağılır, proteinlere bağlanma oranı primer olarak albumine olmak üzere neredeyse %94’tür.

Biyotransformasvon: Tianeptin,CYP450 yolunu kullanmaksızın primer olarak beta oksidasyon yolu ile karaciğer tarafından metabolize edilir. Ana metaboliti pentanoik asit (MC5) aktif olup tianeptinden daha az potenttir.

Eliminasvon: Tianeptin‘in eliminasyonu 3 saat’lik yarılanma ömrü ile karakterizedir, metabolitlerin çoğu idrar ile atılır.

Hastalardaki karekteristik özellikler:

Yaslı, çok yaslı ve zayıf hastalarda: Yaşlı hastalarda, tianeptinin plazma konsantrasyonları % 30 artmıştır genç hastalara kıyasla MC5 düzeyleri tek veya tekrarlanan uygulamalardan sonra neredeyse iki katma yükselir.

Çok yaşlı (87 ± 5 yaş) veya zayıf (45 ± 9 kg) kişilerde, tekli uygulamanın ardından tianeptin ve MC5 maruziyetinde (eğri altındaki alan (EAA) ) ve Cmax düzeyinde anlamlı artış gözlenmiştir (bkz Bölüm 4.2).

Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalar (kreatinin klirensi <    19ml/dk): Tianeptinin

farmakokinetiği değişmeden kalır ancak MC5 maruziyeti tek veya tekrarlanan uygulamalarda sonra neredeyse iki katma yükselir (bkz Bölüm 4.2).

Şiddetli karaciğer sirozu olan hastalar (Sınıf C. Child Pugh Score): Yetişkin depresif hastalarda 12,5 mg doz alımı sonrasında tianeptin ve MC5 maruziyeti artmaktadır.

Kronik alkolikler gibi daha hafif siroz durumunda, farmakokinetik parametreler üzerindeki etkiler ihmal edilebilir seviyededir (bkz Bölüm 4.2).

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Konvansiyonel genotoksisite ve karsiyojenez çalışmalarından elde edilen klinik dışı veriler insanlar için spesifik bir risk ortaya koymamaktadır.

Bir fertilite çalışmasında, 45 mg/kg/gün (vücut yüzey alanına göre insanlardaki dozun yaklaşık 12 katı) maternotoksik dozda implantasyon öncesi kayıplarda artış gözlenmiştir.

Tianeptin sıçanlarda ve tavşanlarda teratojenik değildir.

Bir peri ve postnatal çalışmada, 45 mg/kg/gün (vücut yüzey alanına göre insanlardaki dozun yaklaşık 12 katı) maternotoksik dozda anne sıçanlarda disgalakti, post-implantasyon ve post natal kayıplarda artış gözlenmiştir.