TROXEL %2 jel (40 G) Farmakolojik Özellikler

World Medicine İlaç San. ve Tic. Ltd.Şti

[ 7 March  2023 ]

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: Kapiler stabilize edici ajanlar (bioflavonoid) ATC kodu: C05CA04

    Trokserutin, toplar damar endotelinde seçili bir şekilde toplanır, çevre dokulara nazaran daha yüksek konsantrasyona zemin hazırlayarak toplardamarın subendotelyal katmanının

    derinliklerine sızar. Oksitleyici reaksiyona ortam hazırlayarak hücre zarlarının zedelenebileceğini işaret eder.

    Antioksidan etkiler, yağın peroksidasyonunu önleyici nitelikte (askorbik asitin ve adrenalinin oksitlenmesi hususunda uyarılır) oksijenin oksitleyici özelliğinin elemine edilmesiyle ve endotel damarın hidroksil radikallerden korunmasıyla ifade edilir.

    Trokserutin, ince damarların ya da kılcal damarların geçirgenliğini ve kırılganlığını azaltır, böylelikle hücre zarlarının zedelenmesiyle indüklenen çeşitli agresif faktörlere karşı damarları korur. Sitoprotektif etki, nötrofillerin aktivasyonu ve adezyonu ile eritrositlerin daha az oranda toplanması ve daha fazla oranda deforme olmasıyla ve inflamatuar mediatörlerin serbest kalma oranının azalmasıyla meydana gelir. Trokserutin veno-arteriyel reflüyü arttırır ve toplardamardaki atış süresini uzatır ve mikrosirkulasyonu ve mikrovasküler perfüzyonu iyileştirir. Ödemi azaltır, ağrıyı giderir, hidrofobiyi ve toplardamar yetersizliğiyle ilgili olan diğer patolojik değişimleri iyileştirir.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    i

    Emilim:

    Topikal uygulamanın ardından etkin madde suda çözünebilir jel bazından ayrılarak anal

    bölgeye nüfus eder.

    Dağılım:

    Uygulamadan 30 dakika sonra dermis tabakasında, ve yaklaşık 2-5 saat sonra ise subkutanöz adipoz dokuda saptanmıştır.

    Biyotransformasyon:

    Veri mevcut değildir.

    Eliminasyon:

    Rezorbe edilen ve monohidroksietil estradiol oksitlerin çoğunu safra olarak ve böbreklerden önemli ölçüde atılımına yardımcı olur.

    Doğrusallık/doğrusal olmayan durum: Bildirilmemiştir.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Hodge ve Sterner toksisite skalasına uygun olarak ilaç göreceli tehlikesiz ilaçlar grubuna dahildir (sıçanlarda LD 50 oral uygulamada vücut ağırlığına göre > 20.000 mg ve sıçanlarda LD 50 i.v ve i.m uygulama için vücut ağırlığına göre > 5.000 mg).

    Sıçanlarda yapılan subakut (1 ay) ve kronik toksisite (3 ve 6 ay) çalışmasında (üç ve altı ay) 3g/kg/gün oral doz uygulandığında davranışsal değişiklik ya da fatal bir sonuç gözlemlenmemiştir. Makraskopik ve mikroskopik veriler iç organ yapılarında histopatolojik değişimi göstermemiştir.

    Trokserutinin gebe farelere uygulanması embriyotoksik ya da teratojenik etki göstermemiştir. Mutajenik ve karsinojenik etkilere dair herhangi bir kanıt mevcut değildir. Topikal uygulamada toksisite çalışmaları yürütülmemiştir. Lokal tolerans çalışmaları terapötik dozlarda trokserutin jel uygulanan hayvanlar ile kontrol grubu arasında herhangi bir farklılık göstermemiştir. Duyarlılık çalışmaları da trokserutin jelin yeniden uygulanmasının duyarlılığı arttığını ortaya koymuştur.