TURKTIPSAN METAMIZOL SODYUM 1000 mg/2 ml IM/IV 10 ampül Farmakolojik Özellikler

Turktıpsan Sağlık Turizm Eğitim Ve Ticaret A.Ş

[ 5 June  2018 ]

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grubu: Pirazolonlar ATC Kodu: N02BB02

    Metamizol'ün analjezik, antipiretik ve antispazmodik özellikleri olan bir pirazolon türevidir. Metamizol büyük olasılıkla kombine bir santral ve periferik etki Ä¢ekline sahiptir. Afferent lifler, omur ilik ve periakuaduktal gri madde düzeyindeki santral etki mekanizmaları metamizolün analjezik etkisine katkıda bulunabilir.

    Etki mekanizması tam olarak açık değildir. Bazı araÄ¢tırmaların sonuçları metamizol ve ana metabolitinin (4-N-metilaminoantipirin) kombine bir santral ve periferik etki modeline sahip olabileceğini göstermektedir.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Metamizol ve metabolitlerinin farmakokinetiği tam olarak açık değildir. Fakat aÄ¢ağıdaki bilgiler verilebilir:

    Emilim:

    Oral uygulamadan sonra metamizol tamamen aktif metaboliti olan 4-N-metilaminoantipirine (MAA) hidrolize olur. MAA'nın mutlak biyoyararlanımı yaklaÄ¢ık olarak %90'dır ve oral uygulama sonrası intravenöz uygulamaya oranla biraz daha yüksektir. Metamizol besinlerle birlikte alındığında MAA'nın farmakokinetiği fark edilir bir değiÄ¢ikliğe uğramaz.

    Biyotransformasyon:

    Klinik etkiyi temel olarak MAA ve bir dereceye kadar da 4-aminoantipirin (AA) sağlar. AA'nın EAA değerleri MAA'nın EAA değerinin yaklaÄ¢ık %25'ini oluÄ¢turur. 4-N- asetilaminoantipirin (AAA) ve 4-N-formilaminoantipirin (FAA) gibi metabolitlerin klinik etkileri yok gibi görünmektedir. Tüm metabolitler için lineer olmayan bir farmakokinetik gözlenir. Bu bulgunun klinik önemi hakkında bir yargıya varılabilmesi için daha fazla çalıÄ¢maya ihtiyaç vardır. Kısa dönemli tedavide metabolitlerin birikiminin fazla bir klinik anlamı yoktur.

    Metamizol plasenta bariyerini geçer.

    Dağılım:

    Proteine bağlanma düzeyleri MAA için %58, AA için %48, FAA için %18 ve AAA için

    %14'dür. Bir intravenöz doz sonrası metamizolün plazma yarılanma ömrü yaklaÄ¢ık 14 dakikadır.

    Eliminasyon:

    Radyoaktif iÄ¢aretli intravenöz dozun yaklaÄ¢ık %96'sı idrar, yaklaÄ¢ık %6'sı ise feçes yoluyla atılır. Tek bir oral dozdan sonra metabolitlerin %85'i idrarla atılmıÄ¢ ve bunun %3 ± %1'i MAA, %6 ± %3'ü AA, %26 ± %8'i AAA ve %23 ± %4'ü FAA'dan oluÄ¢muÄ¢tur, 1 g'lık tek bir oral metamizol dozundan sonra renal klirens MAA için 5 mL ± 2 mL/dk., AA için 38 mL ± 13 mL/dk., AAA için 61 mL ± 8mL/dk., ve FAA için 49 mL ± 5 mL/dk. olmuÄ¢tur. Aynı dozdan sonraki plazma yarılanma ömürleri de MAA için 2.7 ± 0.5 saat, AA için 3.7 ± 1.3 saat, AAA için 9.5 ± 1.5 saat ve FAA için 11.2 ± 1.5 saat olmuÄ¢tur.

    Metamizol metabolitleri anne sütüne geçerler.

    Doğrusallık / doğrusal olmayan durum:

    Tüm metabolitler için lineer olmayan bir farmakokinetik gözlenir. Bu bulgunun klinik önemi hakkında bir yargıya varılabilmesi için daha fazla çalıÄ¢maya ihtiyaç vardır.

    Hastalardaki karakteristik özellikler

    Geriatrik popülasyon:

    YaÄ¢lılarda ilaca maruz kalma EAA2-3 kat artar. Bu hastalarda yüksek dozlardan kaçınılmalıdır.

    Karaciğer yetmezliği:

    Karaciğer sirozu olan hastalarda, tek dozluk oral uygulama sonrasında, MAA ve FAA'nın yarılanma ömrü 3 kat artmıÄ¢tır (10 saat), ancak AA ve AAA'daki artıÄ¢ bu kadar belirgin olmamıÄ¢tır. Bu hastalarda yüksek dozlardan kaçınılmalıdır.

    Böbrek yetmezliği:

    Böbrek fonksiyonu bozulmuÄ¢ olan hastalara ait mevcut veriler bazı metabolitler için (AAA ve FAA) eliminasyonun azaldığını göstermektedir. Bu hastalarda yüksek dozlardan kaçınılmalıdır.

    Biyoyararlanım:

    1987'de 12 gönüllü ile gerçekleÄ¢tirilen, film kaplı tabletlerin referans ürünle (2 dakikalık IV

    uygulama) karÄ¢ılaÄ¢tırıldığı bir biyoyararlanım araÄ¢tırmasında, 4-MAA için aÄ¢ağıdaki sonuçlar gösterilmiÄ¢tir:

    i.m. uygulama

    (1 g)

    i.v. uygulama

    (1 g)

    Doruk plazma konsantrasyonu

    (C) [mg/l]

    11.4 ± 3.12

    62.1 ± 15.9

    Doruk plazma konsantrasyonu

    (t) [s]

    1.67 ± 0.69

    0.09 ± 0.02

    Konsantrasyon-zaman eğri altı alan

    (EAA) [mg s/l]

    64.1 ± 14.8

    67.8 ± 16.1

    I.M. solüsyonunun 4-MAA plazma konsantrasyonu için EAA ile ölçülen mutlak biyoyararlanımı %87 olmuÄ¢tur.

    Ä¡ekil 3: Konsantrasyon-zaman grafiğinde ortalama plazma eğrilerinin referans ürünle karÄ¢ılaÄ¢tırılması

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Akut toksisite

    Metamizol'ün fare ve sıçanlardaki en düÄ¢ük letal dozları: oral yolla yaklaÄ¢ık 4000 mg/kg vücut ağırlığı; intravenöz olarak yaklaÄ¢ık 2300 mg metamizol/kg vücut ağırlığı veya 400 mg MAA/kg vücut ağırlığıdır.

    Ä ntoksikasyon belirtileri ise taÄ¢ipne, sedasyon ve premortal konvülziyonlar olmuÄ¢tur.

    Kronik toksisite

    Metamizolün, sıçanlarda günlük 150 mg/kg vücut ağırlığı dozlarda, köpeklerde ise günlük 50 mg/kg vücut ağırlığı dozlarda 4 hafta boyunca uygulanması tolere edilmiÄ¢tir.

    Farklı hayvan türlerinde subkronik ve kronik toksisite çalıÄ¢maları gerçekleÄ¢tirilmiÄ¢tir.

    Sıçanlarda 6 ay süreyle günlük 100-900 mg/kg vücut ağırlığı dozunda metamizol uygulanmıÄ¢tır. En yüksek dozda (900 mg/kg), 13. haftadan sonra retikülositlerde ve Heinz cisimciklerinde artıÄ¢ saptanmıÄ¢tır.

    Köpeklerde 6 ay süreyle günlük 30-600 mg/kg vücut ağırlığı dozlarında metamizol uygulanmıÄ¢tır. Günde 300 mg/kg dozlarından itibaren, doza bağlı hemolitik anemi ve böbrek ve karaciğer iÄ¢levlerinde bozulma gözlenmiÄ¢tir.

    Daha yüksek dozlar her iki cinste de serum kimyasında değiÄ¢ikliğe ve karaciğer ve dalakta hemosiderozise sebep olmuÄ¢; ayrıca kemik iliği toksisitesi ve anemi belirtileri saptanmıÄ¢tır.

    In vitro ve in vivo deneyler, aynı test sistemlerinde metamizol için çeliÄ¢kili sonuçlar vermiÄ¢tir. Karsinojenite

    Sıçanlarda yapılan uzun süreli çalıÄ¢malarda karsinojenik potansiyeli gösteren bir bulguya rastlanmamıÄ¢tır. Uzun süreli üç çalıÄ¢madan ikisinde, yüksek dozlarda karaciğer hücreli adenomlarda artıÄ¢ bildirilmiÄ¢tir.

    Mutajenite

    Literatürde hem pozitif hem de negatif sonuçlar tanımlanmıÄ¢tır. Ancak belirtilen Hoechst dereceli materyal ile yapılan in vitro ve in vivo çalıÄ¢malar mutajenik potansiyele iliÄ¢kin bir bulgu göstermemiÄ¢tir.

    Üreme Toksisitesi

    Sıçan ve tavÄ¢anlarda yapılan embriyotoksisite çalıÄ¢malarında teratojenik potansiyel gösterilmemiÄ¢tir.

    TavÄ¢anlarda, maternal toksisite göstermeyen 100 mg/kg/gün dozunda letal etkiler bildirilmiÄ¢tir. Sıçanlarda fatal embriyotoksik etkiler, maternal toksisite gözlenen doz aralığında ortaya çıkmıÄ¢tır. Sıçanlarda 100 mg/kg/gün'ün üzerindeki dozlar, gestasyon süresinde uzama ve doğum sürecinde bozulmayla beraber, yavrularda mortalite artıÄ¢ına neden olmuÄ¢tur.

    Fertilite testlerinde, 250 mg/kg/gün'ün üzerindeki dozlarda döl veren jenerasyonun gebelik oranında hafif bir azalma gösterilmiÄ¢tir. F1 jenerasyonun fertilitesi etkilenmemiÄ¢tir.

    Metamizol metabolitleri anne sütüne geçmektedir. Emzirenlerdeki etkilerine dair bir bilgi mevcut değildir.