UMAN ALBUMIN 20 G/100 ml 100 ml IV infüzyon için çözelti içeren flakon Klinik Özellikler
Kedrion Betaphar Biyofarmasötik İlaç San Ve Tic.A.Ş.
[ 21 July 2020 ]
Kedrion Betaphar Biyofarmasötik İlaç San Ve Tic.A.Ş.
[ 21 July 2020 ]
Hacim yetersizliğinin gösterildiği kan hacim sirkülasyonunun yenilenmesi ve korunması ve
kolloidin kullanımı aşağıdaki durumlarda uygundur:
Child sınıflandırılmasına göre CHILD-C grubunda olup masif refrakter asiti olan ve kan albumin düzeyi ≤ 2 g/dL olarak saptanan kronik karaciğer hastalarında,
Albumin preparatlarının konsantrasyonu, dozu ve infüzyon hızı her bir hastanın bireysel gereksinimlerine göre ayarlanmalıdır.
Gerekli olan doz, hastanın kilosuna, travma ya da hastalığın şiddetine, devam etmekte olan sıvı ve protein kaybına bağlıdır.
Gereken dozun belirlenmesinde plazma albümin düzeyleri değil, dolaşımdaki hacmin yeterliliğinin ölçülmesi esas alınmalıdır.
UMAN ALBUMIN uygulandığında, hastanın hemodinamik performansı düzenli olarak izlenmelidir.
Hemodinamik performans izlenirken:
a‚‹ Atardamar kan basıncı ve nabız sayısı
a‚‹ Santral venöz basınç
a‚‹ Pulmoner arter kapanma basıncı
a‚‹ İdrar çıkışı
a‚‹ Elektrolit
a‚‹ Hematokrit/hemoglobin değerlerine, bakılmalıdır.
İnsan albumini intravenöz yolla doğrudan uygulanabilir veya izotonik bir çözelti içinde seyreltilerek uygulanabilir (örneğin %5 glukoz ve %0,9 sodyum klorür).
İnfüzyon hızı, her bir hastanın bireysel durumuna ve endikasyona göre ayarlanmalıdır.
Plazma değişiminde infüzyon hızı, uzaklaştırma hızına göre ayarlanmalıdır.
Alüminyum içeriğinin 200 mikrogram/L'den fazla olmadığı durumlarda diyaliz hastalarına uygulanabilir. Aynı zamanda kan albumin düzeyi < 2 g/dL olarak saptanan kronik karaciğer hastalarında kullanılabilir.
UMAN ALBUMIN'in çocuklarda güvenliliği ve etkililiği kontrollü klinik araştırmalarla kanıtlanmamıştır ve çocuklarda kullanımı sadece tıbbî uygulamalara dayanmaktadır.
Bu nedenle, UMAN ALBUMIN çocuklarda yalnızca, açıkça gerekli olması halinde
kullanılmalıdır.
Veri bulunmamaktadır.
Albumin preparatlarına veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı
olan hastalarda (bkz. Bölüm 6.1),
Ciddi anemisi ve kalp yetmezliği olan hastalarda kontrendikedir.
Hasta ile ürünün serisi arasındaki bağlantının devam etmesi için her zaman hastaya uygulanan
UMAN ALBUMIN'in adı ve seri numarasının kaydedilmesi kesinlikle önerilir.
Düzenli ve tekrarlanan sürelerle UMAN ALBUMIN kullanmanız gerekiyorsa doktorunuz, tarafından hastalık yapıcı etkenlerin bulaşmasını önlemek için uygun aşıların (Hepatit A, Hepatit B vb.) yaptırılması önerilebilir.
Alerjik veya anaflaktik tip reaksiyon şüphesi varsa infüzyon derhal kesilmelidir. Şok durumunda
şok tedavisi için standart tıbbi tedavi uygulanmalıdır.
Albumin, hipervolemi ve bunun sonuçlarının ya da hemadilüsyonun hastalar için özel bir risk
oluşturduğu durumlar için dikkatle kullanılmalıdır. Bu durumun örnekleri aşağıdaki gibidir:
a‚‹ Dekompanse kalp yetmezliği
a‚‹ Hipertansiyon
a‚‹ Özofagus varisleri
a‚‹ Pulmoner ödem
a‚‹ Hemorajik diyatez
a‚‹ Ağır anemi
a‚‹ Renal ve post-renal anüri
a‚‹ Dehidratasyon
a‚‹ Hipervolemi
a‚‹ Hiperhidratasyon
İnsan albumin 200 veya 250 g/L'in kolloid-ozmotik etkisi yaklaşık olarak kan plazmasının
dört katıdır.
Bundan dolayı, konsantre albumin uygulanacağı zaman, hastaların yeterince hidrate olduklarından emin olunmalıdır. Hastalar, dolaşımda aşırı yükleme ve hiperhidratasyon olasılığına karşı dikkatle izlenmelidir.
200a€“250 g/L insan albumin çözeltisindeki elektrolitler, 40a€“50 g/L insan albumin çözeltisi ile karşılaştırıldığında nispeten düşük miktardadır. Albumin verildiği zaman hastaların elektrolit seviyeleri takip edilmelidir (bkz. Bölüm 4.2) ve elektrolit dengesinin düzeltilmesi veya korunması için uygun tedbirler alınmalıdır.
Albumin çözeltileri, alıcılarda hemolize neden olabileceği için, enjeksiyonluk su ile seyreltilmemelidir.
Nispeten büyük hacim replasmanı gerektiğinde, koagülasyon ve hematokrit kontrolü gereklidir. Diğer kan bileşenlerinin yeteri kadar yerine koyulduğunu garantilemek için gerekli önlemler alınmalıdır (koagülasyon faktörleri, elektrolitler, plateletler ve eritrositler).
Eğer hematokrit %30'un altına düşerse, eritrosit süspansiyonu kanın oksijen taşımakapasitesini sürdürmek için verilmelidir.
Hipervolemi, dozaj ve infüzyon hızının hastanın dolaşım durumuna göre ayarlanmadığı durumlarda meydana gelebilir. Kardiyovasküler aşırı yüklenmeye dair ilk klinik belirtiler (baş ağrısı, dispne, juguler ven konjesyonu), veya kan basıncında yükselme, ven basıncının
yükselmesi ve pulmoner ödem görüldüğünde infüzyon derhal durdurulmalıdır.
Pediyatrik popülasyon
Ürünün çocuklarda kullanımına ilişkin herhangi bir spesifik veri olmamasına rağmen, klinik tecrübelerde, UMAN ALBUMIN'in çocuklarda kullanımı ile yetişkinlerde kullanımı arasında, dolaşımdaki aşırı yüklemeden kaçınacak şekilde doza özel bir dikkat gösterilmesi kaydıyla, herhangi bir fark beklenmemektedir.
Bu tıbbi ürün her 100 mL'lik flakonda 13,65 mmol (314 mg) sodyum ihtiva eder. Bu durum
kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.
İnsan albuminin diğer tıbbi ürünlerle spesifik etkileşimi bilinmemektedir.
Veri bulunmamaktadır.
Veri bulunmamaktadır.
Gebelik kategorisi: C.
UMAN ALBUMIN'in çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda ve gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri bulunmamaktadır.
UMAN ALBUMIN'in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Bununla birlikte, albumin ile ilgili klinik deneyimler, gebelik sırasında, veya fetus ve yeni doğanda hiçbir zararlı etki beklenmediğini göstermektedir.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
Hamilelikte yerine koyma tedavilerinde kullanılması gerektiğinde, ayrıca dikkat edilmelidir.
UMAN ALBUMIN'in anne sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. UMAN ALBUMIN'in süt ile atılımı hayvanlar üzerinde araştırılmamıştır. İnsan albümini kanın normal bir bileşeni olduğundan, emziren annenin UMAN ALBUMIN kullanmasının emzirilen bebek için bir risk teşkil etmesi beklenmez. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da UMAN ALBUMIN tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve UMAN ALBUMIN tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.
UMAN ALBUMIN'in üreme yeteneğine etkisi hayvanlar üzerinde araştırılmamıştır. Ancak,
insan albümini, insan kanının normal bileşenlerinden biridir.
Araç ve makine kullanımı üzerine bilinen bir etkisi yoktur ya da göz ardı edilebilir düzeydedir.
Güvenlik profili özeti
Çok seyrek olarak, şok gibi şiddetli reaksiyonlar meydana gelebilir. Bu durumlarda, infüzyon derhal durdurulmalı ve uygun bir tedavi başlatılmalıdır.
Seyrek olarak,kızarma, ürtiker, ateş ve mide bulantısı gibi hafif şiddette reaksiyonlar görülebilir. Bu reaksiyonlar, infüzyon durdurulduğunda ya da infüzyon hızı azaltıldığında normal olarak hızla kaybolur.
Advers reaksiyonların tablosu
Tablo MedRA sistem organ sınıflandırmasına (SOC) ve Tercih Edilen Terim Seviyesi (PT) göre aşağıda sunulmuştur ve insan albümin çözeltilerinin kullanımı ile ilgili meydana gelen istenmeyen etkileri içermektedir.
Rapor edilen istenmeyen etkiler aşağıdaki sıklık derecesine göre listelenmiştir.
Çok yaygın (≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100); seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Klinik çalışmalardan elde edilmiş, istenmeyen etkilerin sıklığına dair sağlıklı bir veri yoktur. Aşağıdaki veriler, insan albümin çözeltilerinin güvenlik profili ile uyumludur ve pazarlama sonrası deneyim ile doğrulanmıştır; çünkü advers reaksiyonların pazarlama sonrası raporlanması isteğe bağlıdır ve büyüklüğü bilinmeyen bir popülasyondan elde edilmektedir, bu reaksiyonların sıklığını güvenilir bir şekilde tahmin etmek mümkün değildir:
MedDRA Sistem Organ Sınıfı (SOC) | Advers Reaksiyonlar (MedDRA Tercih Edilen Terim) | Sıklık |
Sinir sistemi hastalıkları | Tremor | Bilinmiyor |
Vasküler hastalıklar | Hipotansiyon | Bilinmiyor |
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar | Dispne |
Bilinmiyor |
Deri ve deri altı doku hastalıkları | Eritem | Bilinmiyor |
Ürtiker | Bilinmiyor | |
Pirurit | Bilinmiyor | |
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar | Yüksek ateş | Bilinmiyor |
Üşüme hissi | Bilinmiyor |
Bulaşıcı ajanlarla ilgili güvenlik bilgileri için, bkz. Bölüm 4.4. Pediyatrik popülasyon
Pediyatrik popülasyona ilişkin spesifik veri bulunmamaktadır.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)
Doz ve infüzyon hızı çok yüksek olduğunda hipervolemi meydana gelebilir. Kardiyovasküler aşırı yüklenmenin ilk klinik belirtileri (baş ağrısı, dispne, jugular ven konjesyonu) görüldüğünde veya kan basıncının artması, merkezi ven basıncının yükselmesi ve pulmoner ödem durumunda infüzyon derhal durdurulmalı ve hastanın hemodinamik parametreleri dikkatle izlenmelidir. Ayrıca, klinik durumun şiddetine göre diürez veya kalp debisi arttırılmalıdır.