VARIVAX 0.5 ml (SC ENJEKSIYON) süspansiyon hazýrlamak için liyofilize toz içeren flakon {Merck} Klinik Özellikler
Merck İlaç Ecza ve Kimya Ticaret AŞ
[ 29 June 2012 ]
Merck İlaç Ecza ve Kimya Ticaret AŞ
[ 29 June 2012 ]
VARIVAX 12 aylıktan itibaren bireylerde su çiçeğine karşı aşılama için endikedir.
VARIVAX su çiçeğiyle karşılaşmış duyarlı kişilere de uygulanabilir. Su çiçeğiyle karşılaşmadan sonraki 3 gün içinde aşılama klinik yönden belirgin enfeksiyonu önleyebilir veya enfeksiyonun seyrini değiştirebilir. Aynca, virüs ile karşılaşmadan sonraki 5 gün içerisinde aşılamanın enfeksiyon seyrini değiştirebildiğini gösteren sınırlı veriler vardır (bkz. bölüm 5.1).
Pozoloji / uygulama sıklığı ve süresi:
12 aylıktan itibaren bireyler su çiçeğine karşı optimal korunma için iki VARIVAX dozu almalıdır (bkz. bölüm 5.1). VARIVAX’ın birinci ve ikinci dozu arasında en az bir ay olmalıdır. Klinik çalışmalarda dozlar arasında 1 aydan 6 yıla kadar değişen aralıklar bırakılmıştır (bkz. bölüm 5.1). İkinci dozun zamanlaması ülkenin yürürlükteki resmi tavsiyelerine göre değişiklik gösterebilir.
VARIVAX 12 aylıktan küçük bireylere uygulanmamalıdır.
Not: Su çiçeği içeren aşıların dozları arasındaki süre ve birinci veya ikinci aşı dozlarını uygulama gerekliliği ülkelerin resmi tavsiyelerinde farklılık gösterebilir.
Yaşa spesifik CD4+ T-lenfosit yüzdesi >%25 olan, asemptomatik HIV enfeksiyonlu [CDC Sınıf 1] 12 ay-12 yaş arası kişiler 12 hafta arayla 0.5 mL’lik iki doz almalıdır.
13 yaş ve üzeri kişiler 4-8 hafta arayla 0.5 mL’lik iki doz almalıdır. Dozlar arasındaki süre 8 haftayı aşarsa ikinci doz mümkün olan en kısa zamanda verilmelidir. Bazı kişiler ikinci doz uygulanıncaya kadar korunamayabilir.
Aşılamadan sonraki 9 yıla kadar koruyucu etkinliği gösteren veriler mevcuttur (bkz. bölüm
5.1). Ancak rapel doz ihtiyacı henüz belirlenmemiştir.
VARIVAX seronegatif kişilere planlanan veya gelecekteki muhtemel immün supresyon döneminden önce uygulanacaksa (organ transplantasyonu için bekleyen kişiler ve malign hastalığı remisyon fazında olan kişiler) maksimum korumanın beklenebilmesi için, aşılamaların zamanı belirlenirken ikinci dozdan sonraki süre dikkate alınmalıdır (bkz. bölüm 4.3, 4.4 ve
5.1).
Uygulama yolu:
Aşı subkutan (SC) yolla enjekte edilir.
Tercih edilen enjeksiyon bölgeleri küçük çocuklarda uyluğun ön dış tarafı ve daha büyük çocuklar, adolesanlar ve erişkinlerde deltoid bölgedir.
Trombositopenik veya herhangi bir pıhtılaşma bozukluğu olan hastalara aşı subkutan yolla uygulanmalıdır.
Hazırlama talimatları için bkz. bölüm 6.6.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Böbrek/ Karaciğer yetmezliği:
Geçerli değildir.
Pediyatrik popülasyon:
VARIVAX’ın bir yaşın altındaki çocuklardaki güvenlilik veya etkinliğine ilişkin hiçbir klinik veri yoktur. 12 aylıktan küçük bebeklere uygulanması önerilmez.
Geriyatrik popülasyon:
• Herhangi bir su çiçeği aşısına, aşının herhangi bir bileşenine veya jelatin veya neomisine karşı aşın duyarlılık öyküsü olanlarda (hazırlanan aşının her bir dozu eser miktarda neomisin içerir bkz. bölüm 4.4. ve 6.1).
• Kan diskrazileri, lösemi, lenfomamn herhangi bir tipi veya kemik iliği ya da lenf sistemlerini etkileyen başka malign neoplazmlar.
• İmmün supresif tedavi alan bireyler (yüksek doz kortikosteroidler dahil).
• Hipogammaglobulinemi ve AIDS veya semptomatik HIV enfeksiyonu veya CD Sınıf 2 veya daha yüksek veya yaşa spesifik CD4 T-lenfosit yüzdeleri < % 25 olan kişiler dahil humoral veya hücresel immün yetmezliği olan bireyler (bkz. bölüm 4.4).
• Potansiyel aşı uygulanacak olan bireyde immün yeterlilik kanıtlanmadığı müddetçe, aile geçmişinde doğuştan veya kalıtsal immün yetmezlik olan bireylerde kontrendikedir.
• Tedavi edilmeyen aktif tüberküloz.
• 38.5°C’nin üzerinde ateşin eşlik ettiği herhangi bir ateşli hastalık; ancak düşük dereceli ateş tek başına aşılama için bir kontrendikasyon oluşturmaz.
Tüm enjektabl aşılarda olduğu gibi, aşı uygulandıktan sonra ortaya çıkabilecek nadir anaflaktik reaksiyon için uygun tıbbi tedavi ve gözetim her zaman hazır bulundurulmalıdır.
Diğer aşılarda olduğu gibi, sadece aşının etkin maddesine değil, aym zamanda aşımn içerdiği aşağıdaki yardımcı maddelere ve eser miktardaki kalıntılara karşı da aşın duyarlılık reaksiyonlan gelişme ihtimali vardır: jelatin ve neomisin; MRC-5 hücrelerinin kalıntılan (DNA ve proteinler) ve MRC-5 kültür vasatından kaynaklanan eser miktarda sığır buzağı serumu.
Çocuk sahibi olma potansiyeli olan kadınlar aşılanmadan önce gebelik dışlanmalı ve etkin doğum kontrol yöntemi aşılamadan sonraki 3 ay boyunca kullanılmalıdır (bkz. bölüm 4.3. ve 4.6). Aynca, VARIVAX emziren anneler için genel olarak önerilmez (bkz. bölüm 4.6).
Tüm aşılarda olduğu gibi, VARIVAX tüm bireylerde doğal yolla edinilen su çiçeğine karşı tam koruma sağlamaz. Klinik çalışmalarda etkinlik sadece, 12 yaşa kadar sağlıklı kişilerde tekli dozdan sonraki 6 haftadan itibaren veya yaşlı kişilerde ikinci dozdan sonraki 6 haftadan itibaren incelenmiştir (bkz. bölüm 5.1).
İnsan immün yetmezlik virüsü ile enfekte olduğu bilinen, immün supresyon bulgulan olan ve olmayan 12 ay ve üzeri kişilerde aşımn güvenlilik ve etkinliğiyle ilgili veriler sınırlıdır. Ancak VARIVAX yaşa spesifik CD4+ T-lenfosit yüzdesi >%25 olan, asemptomatik HIV enfeksiyonlu [CDC Sınıf 1] 12 ay-12 yaş arası kişilere uygulanabilir (bkz. bölüm 4.3).
Aşı uygulanan kişiler aşılamadan sonraki 6 haftada salisilat içeren ilaçlann kullanımından kaçınmalıdır (bkz. bölüm 4.5).
Bulaşma
Su çiçeği benzeri döküntü gelişen, aşılanmış sağlıklı kişilerden onlann temas ettiği sağlıklı duyarlı kişiler, gebe kadınlar ve bağışıklığı baskılanmış kişilere aşı virüsü nadiren bulaşabilir (bkz. bölüm 4.8). Bu nedenle, aşılanan kişiler aşılamadan sonraki 6 haftaya kadar duyarlı yüksek riskli kişiler ile yakın temastan mümkün olduğunca kaçınmaya gayret etmelidir.
Yüksek riskli kişiler ile temasın kaçınılmaz olduğu durumlarda, aşılamadan önce aşı virüsünün potansiyel bulaşma riski ile vahşi tip su çiçeği virüsüne yakalanma ve bulaştırma riski karşılaş tmlmalıdır.
Duyarlı yüksek riskli kişiler şunlardır:
• Bağışıklığı bozulmuş kişiler (bkz. bölüm 4.3);
• Belgelenmiş pozitif su çiçeği öyküsü veya önceki enfeksiyona ait laboratuvar bulgulan olmayan gebe kadınlar;
• Belgelenmiş pozitif su çiçeği öyküsü veya önceki enfeksiyona ait laboratuvar bulgulan olmayan annelerden doğan yeni doğmuş bebekler.
Damar içine enjekte etmeyiniz.
Yardımcı madde:
VARIVAX 0.5 mL’lik dozunda 2.3 mg sodyum klorür ve 0.057 mg potasyum ihtiva eder. Sodyum ve potasyum miktanna bağlı herhangi bir olumsuz etki beklenmez.
VARIVAX aym enjektör içerisinde başka herhangi bir aşı veya başka bir tıbbi ürün ile kanştmlmamalıdır. Diğer enjektabl aşılar veya başka tıbbi ürünler farklı vücut bölgelerine, ayn enjeksiyonlarla uygulanmalıdır.
Diğer aşılar ile eş zamanlı uygulamada VARIVAX yürümeye yeni başlamış çocuklara kombine kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı, Haemophilus influenzcıe tip b konjuge aşı, hepatit B aşısı, difteri/ tetanoz/ tam hücreli boğmaca aşısı ve oral polio virüs aşısıyla aynı zamanda ancak farklı bir enjeksiyon bölgesinden uygulanmıştır. VARIVAX ile eş zamanlı uygulandığında, antijenlerden herhangi birine verilen immün yamtlarda klinik yönden farka ilişkin hiçbir veri yoktur.
Su çiçeği aşısı (canlı) (Oka/Merck suşu) kızamık, kabakulak ve kızamıkçık canlı virüs aşısıyla eş zamanlı olarak uygulanmazsa, 2 canlı virüs aşısı arasında 1 ay süre bırakılmalıdır.
VARIVAX ile tetravalan, pentavalan veya heksavalan (difteri, tetanoz ve aselüler boğmaca [DTaP])’ye dayalı aşılann eş zamanlı uygulanması incelenmemiştir.
Kan veya plazma transfüzyonlanndan sonra veya normal insan immün globulin veya varisella zoster immün globülini (VZIG) uygulandıktan sonra aşılama en az 5 ay ertelenmelidir.
Varisella zoster virüs antikoru içeren kan ürünleri (VZIG dahil) veya diğer immün globulin preparatlannın VARIVAX’ın bir dozundan sonraki 1 ay içinde uygulanması aşıya verilen immün yanıtı azaltabilir ve dolayısıyla onun koruyucu etkinliğini azaltabilir. Bu nedenle, zorunlu olduğu düşünülmedikçe bu ürünlerden herhangi birinin VARIVAX’ın bir dozundan sonraki 1 ay içinde uygulanmasından kaçınılmalıdır.
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi C.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar (aşılamadan sonraki 3 aya kadar) etkili doğum kontrolü uygulamak zorundadırlar.
Gebelik dönemi
VARIVAX’ın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.
4
VARIVAX’ın gebe bir kadına uygulandığında fetal hasara yol açıp açmadığı veya üreme kapasitesini etkileyip etkilemediği bilinmemektedir. Ancak vahşi tip su çiçeği fetal hasara yol açtığı bilinmektedir ve hayatın ilk yılında herpes zoster riskinde artış ve yeni doğanda şiddetli su çiçeği ile ilişkilidir.
Bu nedenle VARIVAX gebe kadınlarda kullanılmamalıdır (bkz. bölüm 4.3).
Laktasyon dönemi
Aşının viral suşunun insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. VARIVAX emzirme döneminde kullanılmamalıdır. Varisella öyküsü negatif olan hastalığa maruz kalmış kadınlar veya varisella yönünden seronegatif olduğu bilinen kadınlar bireysel bazda değerlendirilmelidir.
Üreme yeteneği / Fertilite
Klinik Çalışmalar
Su ciceği asısının genel güvenlilik profili (canlı) (Oka/Merck susu)
Klinik çalışmalarda su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suşu) dondurulmuş ve buzdolabındaki stabil formülasyonlan >12 aylık yaklaşık 17.000 sağlıklı bireye uygulanmış ve bu kişiler her dozdan sonra 42 güne kadar takip edilmişlerdir. Seropozitif kişilerde VARIVAX kullanımıyla istenmeyen olay riskinde artış olmamıştır.
Yaşlan 12 ay ile 14 arasında değişen 956 sağlıklı bireyde gerçekleştirilen çift-kör, plasebo-kontrollü bir çalışmada (914’ünün su çiçeğine duyarlı olduğu serolojik olarak doğrulanmıştır) aşılanan kişilerde plasebo alanlara göre anlamlı olarak daha yüksek oranda görülen yegane istenmeyen olaylar enjeksiyon bölgesinde ağn (%26.7’ye karşı %18.1) ve kızanklık (%5.7’ye karşı %2.4) ve enjeksiyon bölgesi dışında su çiçeği benzeri döküntü (%2.2’ye karşı %0.2).
Klinik bir çalışmada 752 çocuk intramüsküler veya subkutan yolla VARIVAX almıştır. Her iki uygulama yolunun genel güvenlilik profili benzerdir ancak enjeksiyon bölgesi reaksiyonlan İM grubunda (%20.9) SC grubuna göre (%34.3) daha az görülmüştür.
Nedenselliğin değerlendirildiği klinik çalışmalarda (5881 olgu) aşağıdaki istenmeyen olaylar aşılamayla zamansal ilişkili olarak bildirilmiştir:
Çok yaygın (>1/10), Yaygın (>1/100 ve < 1/10), Yaygın olmayan (>1/1000 ve < 1/100), Seyrek (>1/10.000 ve < 1/1000)
12 ay-12 yas arası sağlıklı bireyler (1 doz.)
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Yaygın: Üst solunum yolu enfeksiyonu
Yaygın olmayan: İnfluenza, gastroenterit, otit, otitis media, farenjit, su çiçeği, viral ekzantem, viral enfeksiyon
Seyrek: Enfeksiyon, kandidiyazis, gribal hastalık, zehirli olmayan ısmk/sokma
Kan ve lenf sistemi bozuklukları
Seyrek: Lenfadenopati, lenfadenit, trombositopeni
5
Metabolizma ve beslenme bozuklukları
Yaygın olmayan: Anoreksi
Psikiyatrik bozukluklar
Yaygın: Huzursuzluk
Yaygın olmayan: Ağlama, uykusuzluk, uyku bozukluğu
Sinir sistemi bozuklukları
Yaygın olmayan: Baş ağnsı, uyku hali
Seyrek: Apati, sinirlilik, ajitasyon, aşm uyuma, rüya anormallikleri, duygusal değişiklikler, yürümede anormallik, ateşli nöbet, titreme
Göz bozuklukları
Yaygın olmayan: Konjunktivit
Seyrek: Akut konjunktivit, gözyaşı artışı, göz kapağında ödem, iritasyon
Kulak ve iç kulak hastalıkları
Seyrek: Kulak ağnsı
Vasküler bozukluklar
Seyrek: Ekstravazasyon
Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıklar
Yaygın olmayan: Öksürük, nazal konjesyon, solunum konjesyonu, rinore
Seyrek: Sinüzit, aksırma, pulmoner konjesyon, burun kanaması, rinit, hmltılı solunum, bronşit,
solunum enfeksiyonu, pnömoni
Gastrointestinal bozukluklar
Yaygın olmayan: Diyare, kusma
Seyrek: Abdominal ağn, bulantı, flatülans, kanlı dışkı, ağız ülseri
Deri ve subkutan doku hastalıkları
Yaygın: Döküntü, kızamık/kızamıkçık benzeri döküntü, su çiçeği benzeri döküntü (yaygın, ortalama 5 lezyon)
Yaygın olmayan: Kontakt dermatit, bebek bezi döküntüsü, eritem, miliaria rubra (sıcaklığa bağlı döküntü), prurit, ürtiker
Seyrek: Yüzde ve boyunda kızanklık, vezikül, atopik dermatit, egzama, akne, herpes simpleks, kurdeşen benzeri döküntü, kontüzyon, dermatit, ilaca bağlı kabartılar, impetigo, deri enfeksiyonu, kızamık, güneş yanığı
Kas-iskelet ve bağ dokusu hastalıkları
Seyrek: Kas-iskelet ağnsı, miyalji, kalça, bacak veya boyunda ağn, tutukluk
Genel bozukluklar ve uygulama yeri rahatsızlıkları
Çok yaygın: Ateş
Yaygın: Enjeksiyon bölgesinde eritem, döküntü, ağn/hassasiyet/acı, şişlik ve su çiçeği benzeri döküntü (enjeksiyon bölgesinde ortalama 2 lezyon)
Yaygın olmayan: Asteni/yorgunluk; enjeksiyon bölgesinde ekimoz, hematom, sertleşme, döküntü; kınklık
Seyrek: Enjeksiyon bölgesinde egzama, nodül, sıcaklık, kurdeşen benzeri döküntü, renk değişikliği, enflamasyon, sertlik, travma, kalınlaşma/kuruluk, ödem/şişlik, ağn/hassasiyet/acı; sıcaklık hissi; aşın ısınma; iğne giriş yerinde hemoraji; dudaklarda anormallik.
12 ay -12 yas arası sağlıklı bireyler (çoğu >3 ay arayla 2 doz almıştır)
VARIVAX’ın ikinci dozundan sonra görülen sistemik klinik advers olaylann oram ilk dozdan sonra görülenlerin oram ile genel olarak benzer veya daha düşüktür. Enjeksiyon bölgesinde reaksiyonlann (esas olarak eritem ve şişlik) oranlan ikinci dozdan sonra daha yüksektir (çalışma hakkında açıklama için bkz. bölüm 5.1).
13 yas ve üzeri sağlıklı bireyler (çoğu 4-8 hafta arayla 2 doz almıştır)
Ciddi istenmeyen olaylar haricinde, 13 yaş ve üzeri bireylerde nedensellik incelenmemiştir. Ancak klinik çalışmalarda (1648 olgu) aşağıdaki olaylar aşılamayla zamansal ilişki göstermiştir:
Deri ve subkutan doku hastalıkları
Yaygın: Su çiçeği benzeri döküntü (ortalama 5 lezyon)
Genel bozukluklar ve uygulama yeri rahatsızlıkları
Çok yaygın: Ateş >37.7°C oral; enjeksiyon bölgesinde eritem, acı ve şişlik
Yaygın: Enjeksiyon bölgesinde döküntü, prurit ve su çiçeği benzeri döküntü (enjeksiyon
bölgesinde ortalama 2 lezyon)
Yaygın olmayan: Enjeksiyon bölgesinde ekimoz, hematom, sertleşme, uyuşma ve sıcaklık hissi Seyrek: Ağırlık hissi, hiperpigmentasyon, tutukluk.
Yaslılar
Klinik çalışma deneyimi yaşlı kişiler (>65 yaşındaki bireyler) ile genç bireyler arasında güvenlilik profili bakımından farklar saptamamıştır.
Klinik çalışmalarda herpes zoster olgulan
Klinik çalışmalarda aşılanan 12 ay-12 yaş arası 9543 kişide 84.414 kişi-izleme yılı süresince 12 herpes zoster olgusu bildirilmiştir. Buna göre hesaplanan insidans 100.000 kişi-yıl için en az 14 olguydu; vahşi tip su çiçeği enfeksiyonundan sonraki insidans ise 77 olgu/ 100.000 kişi-yıldı. Aşılanan 13 yaş ve üzeri 1652 kişide 2 herpes zoster olgusu bildirilmiştir. 14 olgunun tümü hafifti ve sekel bildirilmemiştir. Su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suşu) özellikle vahşi tip su çiçeği ile karşılaşmış aşılanan kişilerde herpes zoster insidansı üzerindeki uzun süreli etkisi şu an için bilinmemektedir.
12 aylık- 12 yaş arası çocuklan içeren başka bir klinik çalışmada, aşımn bir dozunu alan grupta
2 herpes zoster olgusu bildirilirken, iki doz alan grupta hiçbir olgu bildirilmemiştir. Denekler aşılamadan sonra 10 yıl takip edilmişlerdir.
Su çiçeği asısının (canlı) (Oka/Merck susu) diğer pediyatrik asılar ile es zamanlı uygulanması Su çiçeği aşısı (canlı) (Oka/Merck suşu) 12-23 aylık bebeklere kızamık, kabakulak, kızamıkçık (M-M-R E) aşısıyla birlikte uygulandığında ateş (>38.9°C; oral eşdeğeri, aşılamadan sonra 042. günlerde) %26-40 oranında bildirilmiştir.
Pazarlama sonrası klinik çalışmalar
12 ay-12 yaş arası yaklaşık 86.000 çocukta ve 13 yaş ve üzeri 3600 kişide kısa süreli (takip süresi 30-60 gün) güvenilirliğin değerlendirilmesi için su çiçeği aşısıyla (canlı) (Oka/Merck
7
suşu) yapılan bir pazarlama sonrası çalışmada aşıya bağlı ciddi istenmeyen olaylar bildirilmemiştir.
Pazarlama sonrası deneyim
Pazarlama izninden sonra, aşılamayla zamansal ilişkili olarak çok nadiren (<1/10.000) başka istenmeyen etkiler bildirilmiştir.
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Ensefalit*; farenjit; pnömoni*; herpes zoster*
Kan ve lenf sistemi bozuklukları
Trombositopeni (İTP=idyopatik trombositopenik purpura dahil), lenfadenopati
Bağışıklık sistemi bozuklukları
Anaflaksi (anaflaktik şok dahil) ve ilişkili fenomenler, anjiyonörotik ödem, yüz ödemi ve periferal ödem, alerji öyküsü olan veya olmayan kişilerde anaflaksi
Sinir sistemi bozuklukları
Serebrovasküler travma, ateşli ve ateşsiz konvulsiyonlar, Guillain-Barre sendromu, transvers miyelit, Bell paralizisi, ataksi*, vertigo/baş dönmesi, parestezi, aseptik menenjit
Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıkları
Farenjit; pnömonit
Deri ve subkutan doku hastalıkları
Stevens-Johnson sendromu, eritema multiforme, Henoch-Schönlein purpura, deri ve yumuşak dokularda sekonder bakteri enfeksiyonları (impetigo ve selülit dahil).
Genel bozukluklar ve uygulama yeri rahatsızlıkları
İritabilite
* Su çiçeği aşısıyla (canlı) (Oka/Merck suşu) bildirilen bu seçilmiş istenmeyen olaylar vahşi tip su çiçeği enfeksiyonunun da bir sonucudur. Aktif pazarlama sonrası takip çalışmalarında veya pasif pazarlama sonrası takip bildiriminde aşılamadan sonra bu istenmeyen olayların riskinde vahşi tip hastalığa göre artışı gösteren hiçbir bulgu yoktur (bkz. bölüm 5.1 ve Pazarlama sonrası klinik çalışmalar).
Oka/Merck suşunun izole edildiği aşılama sonrası döküntüleri genellikle hafiftir (bkz. bölüm
5.1).
Bulaşma
Su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suşu) önerilen dozdan daha yüksek dozda yanlışlıkla uygulandığı bildirilmiştir (ya önerilenden daha yüksek bir doz enjekte edilmiş, ya birden fazla enjeksiyon yapılmış ya da enjeksiyonların arasındaki süre önerilenden kısa olmuştur).
8
Bu olgularda aşağıdaki istenmeyen olaylar bildirilmiştir: enjeksiyon bölgesinde kızanklık, acı, enflamasyon; huzursuzluk; gastrointestinal şikayetler (hematemez, fekal emesis, kusma ve diyarenin eşlik ettiği gastroenterit); öksürük ve viral enfeksiyon. Bu olgulann hiçbirinde uzun süreli sekel görülmemiştir.