VICTOZA 6.0 mg/ml 1 kullanýma hazýr dolu enjeksiyon kalemi Klinik Özellikler
Novo Nordisk Sağlık Ürünleri Tic. Ltd. Şti.
[ 18 April 2014 ]
Novo Nordisk Sağlık Ürünleri Tic. Ltd. Şti.
[ 18 April 2014 ]
VİCTOZA, Tip 2 diabetes mellitus’u yeterince kontrol edilemeyen yetişkinlerin tedavisinde, diyet ve egzersize tamamlayıcı olacak şekilde aşağıdaki durumlarda endikedir;
Çok yaygın
Yaygın
Yaygın olmayan
Seyrek
Çok seyrek
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Nazofarenjit Bronşit
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Anafilaktik reaksiyonlar
Metabolizma ve
beslenme hastalıkları
Hipoglisemi
Anoreksi
İştah azalması
Dehidratasyon
Sinir sistemi
hastalıkları
Baş ağrısı
Baş dönmesi
Kardiyak hastalıklar
Kalp atımı artışı
Gastrointestinal
hastalıklar
Bulantı
Diyare
Kusma
Dispepsi
Üst abdominal
ağrı
Kabızlık
Gastrit
Flatulans
Abdominal
şişkinlik
Gastroözofagal reflü hastalığı
Abdominal rahatsızlık
Diş ağrısı
Bağırsak tıkanması
Pankreatit (nekrotizan pankreatit dahil)
Hepatobiliyer hastalıklar
Kolelitiazis
Kolesistit
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Döküntü
Ürtiker
Kaşıntı
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları
Renal bozukluk
Akut renal
yetmezlik
Genel bozukluklar ve uygulama
bölgesine ilişkin hastalıklar
Yorgunluk
Enjeksiyon yeri reaksiyonları
Halsizlik
Araştırmalar
Artmış lipaz*
Artmış amilaz*
*Ölçüm yapılan kontrollü faz 3b ve 4 klinik çalışmalardan edinilen veriler
Seçili advers reaksiyonların tanımı
Liraglutidin monoterapi olarak kullanıldığı bir klinik çalışmada, liraglutid ile raporlanan hipoglisemi oranları, aktif karşılaştırma ilacı (glimepirid) ile tedavi edilen hastalara göre daha düşük seviyede bulunmuştur. En sık raporlanmış advers reaksiyonlar gastrointestinal rahatsızlıklar, enfeksiyonlar ve enfestasyonlardır.
Hipoglisemi
Klinik çalışmalarda konfirme edilmiş hipoglisemi ataklarının çoğu minördür. Liraglutidin monoterapi olarak kullanıldığı çalışmada hiçbir ciddi hipoglisemi atağı gözlenmemiştir. Ciddi hipoglisemi yaygın değildir ve primer olarak liraglutid, sülfonilüre grubu ilaç ile kombine edildiğinde gözlenmiştir (0.02 olay/hasta yılı). Liraglutidin sülfonilüre harici bir oral antidiyabetik ile kombine uygulanması halinde çok az sayıda atak (0.001 olay/hasta yılı) gözlenmiştir. Bazal insülinle liraglutidin kombine kullanımında hipoglisemi riski düşüktür (1.0 olay/hasta yılı; bakınız bölüm 5.1). LEADER çalışmasında, liraglutid ile ciddi hipoglisemik ataklar, plaseboya göre daha düşük oranda raporlanmıştır (100 hasta yılı başına 1.0’a karşı 1.5; tahmini görülme sıklığı oranı 0.69 [0.51 ila 0.93]) (bakınız bölüm 5.1). Başlangıçta ve takip eden en az 26 hafta boyunca premix insülin ile tedavi edilen hastalarda, ciddi hipoglisemi vakaları, hem plasebo hem liraglutid kolu için 100 hasta yılı başına 2.2 olmuştur.
Gastrointestinal advers reaksiyonlar
Liraglutid, metformin ile kombine edildiğinde hastaların %20.7’sinde en az bir bulantı atağı ve %12.6’sında en az bir diyare atağı bildirilmiştir. Liraglutid, sülfonilüre grubu ilaç ile kombine edildiğinde hastaların %9.1’inde en az bir bulantı atağı ve %7.9’unda en az bir diyare atağı bildirilmiştir. Atakların çoğu hafif ila orta şiddetli gelişmiştir ve doza-bağımlı bir tarzda gerçekleşmiştir. Başlangıçta bulantı görülen çoğu hastada tedavinin sürdürülmesi ile bulantının sıklığı ve ciddiyeti azalmıştır.
Liraglutid ile tedavi edilen 70 yaşın üzerindeki hastalarda gastrointestinal etkiler daha fazla görülebilir. Hafif ve orta derecede böbrek yetmezliği (kreatinin klerensi sırasıyla 60-90 ml/dk ve 30-59 ml/dk) olan hastalar, liraglutid ile tedavi edildiğinde, gastrointestinal etkiler daha fazla görülebilir.
Kolelitiazis ve kolesistit
Liraglutid ile uzun dönemli, kontrollü faz 3a klinik çalışmaları süresince az sayıda kolelitiazis (%0.4) ve kolesistit (%0.1) olgusu rapor edilmiştir. LEADER çalışmasında kolelitiazis ve kolesistit sıklığı sırasıyla liraglutid için %1.5 ve %1.1 ve plasebo için %1.1 ve %0.7’dir (bakınız bölüm 5.1)
Çalışmadan çekilme
Uzun-dönemli (26 hafta veya daha uzun) kontrollü çalışmalarda advers reaksiyonlara bağlı çalışmayı bırakma sıklığı liraglutid ile tedavi edilen hastalar için %7.8 ve diğer karşılaştırılan tedaviler için %3.4’tür. Liraglutid ile tedavi edilen hastalarda çalışmayı bıraktıran en sık advers reaksiyonlar bulantı (hastaların %2.8’i) ve kusmadır (%1.5).