VIRMOL 750 mg 7 film kaplý tablet Klinik Özellikler
Mentis İlaç San. Tic. Ltd. Şti
[ 17 November 2011 ]
Mentis İlaç San. Tic. Ltd. Şti
[ 17 November 2011 ]
VIRMOL aşağıdaki durumlarda kullanılmalıdır:
Varicella zoster virüs (VZV) enfeksiyonları- herpes zoster
- İmmün kompetan (immün sistemi normal işleyen hastalar) yetişkinlerde herpes zoster (zona) ve oftalmik zoster tedavisinde;
- İmmün yetmezliği olan yetişkinlerde herpes zoster tedavisinde;
Herpes simplex virüs (HSV) enfeksiyonları-genital herpes
- İmmün kompetan yetişkinlerde genital herpesin ilk ve rekürren ataklarının tedavisinde;
- İmmün yetmezliği olan yetişkinlerde genital herpesin rekürren ataklarının tedavisinde;
- İmmün kompetan ve immün yetmezliği olan hastalarda rekürren genital herpes ataklarının baskılanmasında
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Oral yoldan kullanılır.
Aç ya da tok kamına alınabilir.
İmmünkompetan yetişkinlerde herpes zoster
7 gün boyunca günde üç kez 500 mg veya günde iki kez 750 mg.
Tedavi, herpes zoster tanısı konulduktan hemen sonra başlatılmalıdır.
İmmün yetmezliği olan yetişkinlerde herpes zoster
10 gün boyunca günde üç kez 500 mg.
Tedavi, herpes zoster tanısı konulduktan hemen sonra başlatılmalıdır.
İmmün kompetan yetişkinlerde genital herpes
Genital herpesin ilk ataklarının tedavisi: 5 gün boyunca günde üç kez 250 mg. Tedavi, ilk genital herpes atağı tanısı konulduktan hemen sonra başlatılmalıdır.
Rekürren genital herpesin epizodik tedavisi: 5 gün boyunca günde iki kez 125 mg. Tedavi, prodromal semptom (öm. karıncalanma, kaşınma, yanma, ağrı) veya lezyon başlangıcından hemen sonra başlatılmalıdır.
İmmün yetmezliği olan yetişkinlerde rekürren genital herpes
Rekürren genital herpesin epizodik tedavisi: 7 gün boyunca günde iki kez 500 mg. Tedavi, prodromal semptom (öm. karıncalanma, kaşınma, yanma, ağrı) veya lezyon başlangıcından hemen sonra başlatılmalıdır.
İmmün kompetan yetişkinlerde rekürren genital herpes ataklarının baskılanması
Günde iki kez 250 mg. Maksimum 12 aylık sürekli antiviral tedavi sonrasında baskılayıcı tedavi rekürrens sıklığı ve şiddetinin tekrar değerlendirilmesi için bırakılmalıdır. Tekrar değerlendirme periyodu en az iki rekürrensi kapsamalıdır. Hastalığın devam ettiği hastalar tekrar baskılayıcı tedaviye başlayabilir.
İmmün yetmezliği olan yetişkinlerde rekürren genital herpes ataklarının baskılanması
Günde iki kez 500 mg.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Karaciğer yetmezliği olanlarda
Hafif veya orta dereceli karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekmez. Ağır karaciğer yetmezliği olan hastalara ilişkin veri mevcut değildir.
Böbrek yetmezliği olanlar
Pensiklovirin klerensi böbrek fonksiyonuna bağlı olarak azaldığından böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalara doz verilirken özellikle dikkatli olunmalıdır. Böbrek yetmezliği olan hastalara verilmesi önerilen dozlar aşağıda (Tablo 1) yer almaktadır.
Tablo 1. Böbrek yetmezliği olan yetişkin hastalar için doz önerileri | ||
Endikasyon ve nominal doz rejimi | Kreatinin klerensi (ml/dk) | Ayarlanmış doz rejimi |
immün kompetan yetişkinlerde herpes zoster tedavisi (oftalmik zoster dahil) 7 gün boyunca günde 3 kez 500 mg veya iki kez 750 mg | >60 40-59 20-39 <20 Hemodiyaliz hastalan | 7 gün boyunca günde 3 kez 500 mg veya iki kez 750 mg 7 gün boyunca günde 2 kez 500 mg 7 gün boyunca günde 1 kez 500 mg 7 gün boyunca günde 1 kez 250 mg 7 gün boyunca her diyaliz seansı sonrasında 250 mg |
immün yetmezliği olan yetişkinlerde herpes zoster tedavisi 10 gün boyunca günde 3 kez 500 mg | >60 40-59 20-39 <20 Hemodiyaliz hastalan | 10 gün boyunca günde 3 kez 500 mg 10 gün boyunca günde 2 kez500 mg 10 gün boyunca günde 1 kez500 mg 10 gün boyunca günde 1 kez 250 mg 10 |
immün kompetan yetişkinlerde genital herpesin ilk ataklarının tedavisinde 5 gün boyunca günde 3 kez 250 mg | >40 20-39 <20 Hemodiyaliz hastalan | 5 gün boyunca günde 3 kez 250 mg 5 gün boyunca günde 2 kez 250 mg 5 gün boyunca günde 1 kez 250 mg 5 gün boyunca her diyaliz seansı sonrasında 250 mg |
İmmün kompetan yetişkinlerde rekürren genital herpesin epizodik tedavisinde 5 gün boyunca günde 2 kez 125 mg | >20 <20 Hemodiyaliz hastalan | 5 gün boyunca günde 2 kez 125 mg 5 gün boyunca günde 1 kez 125 mg 5 gün boyunca her diyaliz seansı sonrasında 125 mg |
İmmün yetmezliği olan yetişkinlerde rekürren genital herpesin epizodik tedavisinde 7 gün boyunca günde 2 kez 500 mg | >40 20-39 <20 Hemodiyaliz hastalan | 7 gün boyunca günde 2 kez 500 mg 7 gün boyunca günde 1 kez 500 mg 7 gün boyunca günde 1 kez 250 mg 7 gün boyunca her diyaliz seansı sonrasında 250 mg |
immün kompetan yetişkinlerde rekürren genital herpes ataklarının baskılanmasında | >40 20-39 <20 Hemodiyaliz hastalan | Günde 2 kez 250 mg Günde 2 kez 125 mg Günde 1 kez 125 mg Her diyaliz seansı sonrasında 125 mg |
immün yetmezliği olan yetişkinlerde rekürren genital herpes ataklarının baskılanmasında | >40 20-39 <20 Hemodiyaliz hastalan | Günde 2 kez 500 mg Günde 1 kez 500 mg Günde 1 kez 250 mg Her diyaliz seansı sonrasında 250 mg |
Diyaliz uygulanan hastalar:
Hemodiyaliz uygulanan hastalar için diyaliz arası dönemde doz aralığının 48 saat olması önerilmektedir. Dört saatlik hemodiyaliz uygulaması pensiklovirin plazma konsantrasyonlannda yaklaşık %75 oranında bir azalmaya neden olduğundan famsiklovir dozu diyalizin hemen sonrasında uygulanmalıdır. Önerilen doz rejimleri yukarıdaki tabloda (Tablo 1) gösterilmiştir.
Pediyatrik popülasyon:
Famsiklovirin çocuklarda etkinliği ve güvenilirliğine ilişkin yeterli veri mevut değildir, bu nedenle 18 yaş altı çocuk ve ergenlerde famsiklovir kullanımı önerilmez.
Geriyatrik popülasyon
Doz ayarlaması gerekebileceğinden böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalara özel dikkat gösterilmelidir (Kullanım şekli ve dozu bölümüne bakınız). Böbrek fonksiyonları normal olan yaşlı hastalarda özel önlem alınması gerekli değildir.
Famsiklovir ağır karaciğer yetmezliği olan hastalarda araştırılmamıştır. Bu hastalarda famsiklovirin aktif metaboliti olan pensiklovire dönüştürülmesinde azalma görülebilir, bu da pensiklovirin plazma konsantrasyonlarının azalmasına yol açarak famsiklovirin etkinliğinde azalmaya neden olabilir.
Zoster tedavisinde klinik yanıt, özellikle immün yetmezlikli hastalarda yakından izlenmelidir. Oral tedavinin yetersiz olduğu düşünüldüğünde intravenöz antiviral tedavi akla getirilmelidir. Komplike herpes zosterli hastalarda (öm., viseral tutulumun olduğu hastalar, dissemine zoster, motor nöropati, ensefalit ve serebrovasküler komplikasyonlar) intravenöz antiviral ile tedavi edilmelidir.
Oftalmik zosterli immün yetmezlikli hastalara veya hastalığın yayılma ve viseral organ tutulumu açısından yüksek riske sahip olanlara intravenöz antiviral tedavi uygulanmalıdır. Genital herpes cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Bulaş riski akut ataklar sırasında daha yüksektir. Antiviral tedaviye başlanmış olsa da hastalar semptom gösterdikleri sürece cinsel ilişkiden kaçınmalıdır.
Antiviral ilaçlarla tedavi sırasında viral atılım sıklığı anlamlı ölçüde azalır. Bununla birlikte, teorik olarak virüs bulaşması olasıdır, bu nedenle hastalar cinsel ilişkiye uygun şekilde korunarak (kondom kullanarak) girmelidir.
VIRMOL 750 mg film kaplı tabletin her dozunda 66
mg laktoz monohidrat bulunmaktadır. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorbsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.
Klinik açıdan anlamlı olan herhangi bir farmakokinetik etkileşim tanımlanmamıştır. Probenesid ve böbrek fizyolojisini etkileyen diğer ilaçlar eliminasyon için rekabet ederek pensiklovirin (famsiklovirin aktif metaboliti) plazma seviyelerinin artmasına neden olabilir. Bu nedenle günde üç kez 500 mg famsiklovir ile birlikte probenesid alan hastalar toksisite açısından izlenmelidir. Hastalarda şiddetli baş dönmesi, uykululuk hali, konfüzyon veya diğer merkezi sinir sistemi bozukluklan görülmesi halinde famsiklovir dozunun günde üç kez 250 mg’a düşürülmesi düşünülmelidir.
İnaktif metabolit olan 6
-deoksi pensiklovirin (famsiklovirin deasetilasyonu yoluyla oluşur) pensiklovire dönüşümü aldehid oksidaz enzimi tarafından katalizlenmektedir. Bu enzim tarafından metabolize olan ve/veya bu enzimi inhibe eden diğer ilaçlar ile etkileşimlerin ortaya çıkma potansiyeli vardır. Famsiklovirin, aldehid oksidazın in vitro
inhibitörleri olan simetidin ve prometazin ile yapılan klinik etkileşim çalışmalarında pensiklovir formasyonu üzerine etkilerinin olmadığı görülmüştür. Ancak, en etkili aldehid oksidaz inhibitörü olan raloksifenin, pensiklovir formasyonunu ve buna bağlı olarak famsiklovirin etkinliliğini etkileyebileceği in vitro
koşullarda gözlenmiştir. Raloksifen famsiklovir ile birlikte uygulandığında, antiviral tedavinin klinik etkililiği takip edilmelidir.
Her ne kadar famsiklovir in vitro ortamda aldehit oksidazın zayıf bir inhibitörü olsa da, aldehit oksidaz ile metabolize olan ilaçlar etkileşim görülebilir.
Preklinik çalışmalarda sitokrom P450 enzimlerinin indükleme ve CYP3A4’ü inhibe etme potansiyeli olmadığı görülmüştür.
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi B’dir.
Bu kategorideki ilaçlar hayvan deneyleri ve gebelerde yapılan kontrollü çapraz çalışmalarda risk olasılığı doğrulanmamış ilaçlardır.
Gebelik dönemi
Hayvanlarda yürütülen çalışmalarda famsiklovir veya pensiklovir ile embriyotoksik veya teratojenik etki görülmemişse de insanlarda gebelik döneminde famsiklovir kullanımının güvenilirliği tespit edilmemiştir. Bu nedenle, VIRMOL gebe kadınlarda ancak tedavinin potansiyel faydalarının olası risklerinden çok daha üstün geldiği durumlarda kullanılmalıdır. Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda ve doğum kontrolü (kontrasepsiyon) uygulananlarda ilacm kullanımı yönünden bir öneri bulunmamaktadır.
Laktasyon dönemi
Sıçanlarda yapılan çalışmalarda, oral yoldan famsiklovir verilen laktasyon dönemindeki dişilerde anne sütüne pensiklovirin geçtiği tespit edilmiştir. İnsanlarda anne sütüne geçtiğine dair bir veri bulunmamaktadır. VIRMOL emziren annelerde ancak tedavinin potansiyel faydalarının olası risklerinden çok daha üstün geldiği durumlarda kullanılmalıdır.
Üreme yeteneği/Fertilite
Famsiklovir insan çalışmalarında iyi tolere edilmiştir. Klinik çalışmalarda baş ağrısı ve mide bulantısı görüldüğü bildirilmiştir. Bunların genellikle hafif ve orta şiddette ve plasebo verilenlerle aynı oranda görüldüğü bildirilmiştir.
Plasebo (n=657) ve aktif kontrollü (n=930) çalışmalarda toplam 1.587 hasta famsiklovir tedavisi görmüştür. Bu klinik çalışmalar retrospektif olarak incelenerek aşağıda sıralanan advers reaksiyonlar için sıklık kategorileri elde edilmiştir. Bu klinik çalışmalarda hiç gözlenmeyen advers etkiler için %95 güven aralığının üst sınırını 3/X’den fazla olmsı beklenmemektedir (“Üç kuralı”na dayanarak), burada X toplam ömeklem sayısıdır (n=1.587).
Sıklıklar şöyle tanımlanmıştır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1
/10.000
ila <1
/1
.000
); çok seyrek (<1
/10
.000
), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın: Bulantı, kusma Sinir sistemi hastalıkları
Çok yaygın: Baş ağrısı
Yaygın: Baş dönmesi, somnolans (çoğunlukla yaşlılarda)
Deri ve deri altı dokusunun hastalıkları
Yaygın: Kaşıntı, döküntü
Yaygın olmayan: Ürtiker, ciddi deri reaksiyonlan* (Eritema multiforme, Stevens-Johnson sendromu, toksik epidermal nekroz)
Psikiyatrik hastalıklar
Yaygın olmayan: Konfüzyon (çoğunlukla yaşlılarda)
Seyrek: Halüsinasyon Hepatobiliyer bozukluklar
Yaygın: Karaciğer fonksiyon testlerinde anormallik Çok seyrek: Kolestatik sanlık Kan ve lenf sistemi hastalıklar
Seyrek: Trombositopeni
*Klinik çalışmalarda hiç bildirilmemiş, kategori “üç kuralı”na dayanarak belirlenmiştir.
HIV ile enfekte hastalar
Famsiklovir ile doz aşımına ilişkin mevcut veriler sınırlıdır. 10,5 g ile kazara akut doz aşımının semptom oluşturmadığı bildirilmiştir. Kronik kullanıldığında (iki yıl boyunca 10 g/gün) iyi tolere edildiği bildirilmiştir. Doz aşımı durumunda uygun semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanmalıdır.
Altta yatan böbrek hastalığı olan ve famsiklovir dozu böbrek fonksiyonlarına göre ayarlanmamış olan hastalarda nadiren akut böbrek yetmezliği bildirilmiştir.
Pensiklovir diyaliz ile uzaklaştırılabilir, dört saatlik diyaliz sonrasında pensiklovirin plazma konsantrasyonlan yaklaşık %75 oranında azalır.