ZOLADEX DEPOT 10.8 mg (subkutan implant) Klinik Özellikler
AstraZeneca Türkiye İlaç Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti.
[ 17 November 2011 ]
AstraZeneca Türkiye İlaç Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti.
[ 17 November 2011 ]
ZOLADEX'in cerrahi kastrasyon ile karşılaştırılabilir sağkalım faydası gösterdiği metastatik prostat kanserinin tedavisinde.
10.8 mg depo ZOLADEX LA implant her 12 haftada bir ön abdominal duvara ciltaltı olarak enjekte edilir.
Meme kanseri:
Aromataz inhibitörleri, tamoksifen, CDK4/6 inhibitörleri gibi birlikte uygulanan tıbbi ürünlerin goserelin ile kombine olarak uygulanmaları durumunda bu ürünlerin önemli reçeteleme bilgilerine özellikle dikkat edilmelidir.
LHRH agonistleri ile tedavi aromataz inhibitörü tedavisine başlamadan en az 6-8 hafta önce başlatılmalıdır. LHRH agonistleri ile tedavi bir şema ile ve aromataz inhibitörü tedavisi boyunca kesintisiz olarak uygulanmalıdır. Aromataz inhibitörü tedavisine başlamadan önce, güncel klinik uygulama önerilerine uygun biçimde, over supresyonu düşük kan FSH ve östrodiol düzeyleri ile doğrulanmalıdır.
Kemoterapi alan kadınlarda ZOLADEX LA'ya kemoterapinin tamamlanmasından sonra premenopozal durum doğrulanınca başlanmalıdır. Meme kanseri tanısı sırasında premenopozal olan kadınlar ve kemoterapi sonrasında amenoreik hale gelenler overlerinden östrojen üretmeye devam edebilir veya etmeyebilir. Kemoterapi ile indüklenen menopoz durumunda LHRH agonistleri ile gereksiz tedaviden kaçınmak için, menstrüel duruma bakılmaksızın, kemoterapiyi takiben ve ZOLADEX LA 'ya başlamadan önce premenopozal durum premenopozal durum için referans aralıklar içinde bulunan kan östrodiol ve FSH konsantrasyonları ile doğrulanmalıdır.
ZOLADEX LA'yı doğru uygulamak için talimat kartındaki talimata bakınız.
ZOLADEX LA ön abdominal duvara uygulanırken, alttaki inferior epigastrik artere ve dallarına yakınlık nedeniyle dikkatli olunmalıdır.
BMI değeri düşük olan ya da antikoagülan ilaç alan hastalarda ekstra dikkatli olunmalıdır (Bkz. Bölüm 4.4).
Enjeksiyonun talimat kartında anlatılan teknik kullanılarak subkütan yolla uygulanmasına dikkat edilmelidir. Damara, kasa ya da peritona girilmemelidir.
ZOLADEX LA implantının cerrahi yolla çıkarılması gerekiyorsa yeri ultrason ile tespit edilmelidir.
İmha ve diğer atık işlemleri ile ilgili özel önlemler için Bkz. Bölüm 6.6.
Böbrek/Karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur.
ZOLADEX LA'nin çocuklarda kullanımı endike değildir.
Yaşlılarda doz ayarlamasına gerek yoktur.
ZOLADEX LA'ya, bileşiminde bulunan etkin madde veya yardımcı maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalara verilmemelidir.
ZOLADEX LA gebelikte veya laktasyonda kullanılmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.6).
İmplantın çözünürlüğü veya atılımı ile ilgili herhangi bir veri bulunmamaktadır.
Goserelin gibi GnRH agonistleri ile tedavi gören hastalarda depresyonun (şiddetli olabilir) ortaya çıkma riski artmış durumdadır. Semptomlar görüldüğü takdirde hastalar uygun şekilde bilgilendirilmeli ve tedavi edilmelidir. Bilinen depresyonu veya depresyon öyküsü bulunan hastalar dikkatli takip edilmelidir.
Androjen yoksunluğu terapisi QT aralığını uzatabilir.
Hekimler, QT uzaması risk faktörleri ile ilgili öyküsü olan hastalarda ve QT aralığını uzatabilen eşzamanlı tıbbi ürünler alan hastalarda (Bkz. Bölüm 4.5), ZOLADEX LA'ya başlamadan önce Torsade de pointes potansiyeli dahil olmak üzere yarar/risk oranını değerlendirmelidir.
ZOLADEX LA kullanımında, ağrı, hematom, hemoraji ve vasküler yaralanma dahil olmak üzere enjeksiyon bölgesi yaralanmaları rapor edilmiştir. Etkilenen hastalar, abdominal hemoraji belirti ve semptomları açısından izlenmelidir. Çok nadir vakalarda, uygulama hatası kan transfüzyonları ve cerrahi müdahale gerektiren hemorajik şoka ve vasküler yaralanmaya neden olmuştur. BMI değeri düşük olan ve/veya yoğun olarak antikoagülan ilaçları alan hastalarda ekstra dikkatli olunmalıdır (Bkz. Bölüm 4.2).
ZOLADEX LA tedavisi anti-doping testlerinde pozitif reaksiyonlara sebep olabilir.
Ulusal kılavuzlara göre diyabet için risk faktörü bulunan hastalarda uygun olduğunda tedavi başlanmasının gerekli olduğu durumlar gibi hipertansiyon bulunan hastalar dikkatle izlenmelidir.
Üretere ait tıkanma veya omurilikte sıkışma riski taşıyan erkek hastalarda ZOLADEX LA kullanımı dikkatli yapılmalı ve hastalar terapinin ilk ayında yakından izlenmelidir. Eğer omurilikte sıkışma veya üretere ait bir tıkanma nedeniyle böbrek yetmezliği varsa veya gelişirse, bu komplikasyonların spesifik standart tedavileri uygulanmalıdır.
LHRH analog tedavisinin başlangıcında anti-androjen (örn. ZOLADEX LA'ya başlanmadan önceki üç gün boyunca ve başladıktan üç hafta sonra günde 300 mg siproteron asetat)
kullanılması düşünülmelidir. Bu şekilde serum testosteron düzeyindeki başlangıç yükselmesinin olası sekellerinin engellendiği bildirilmiştir.
LHRH agonistlerinin kullanılması, kemik mineral dansite kaybına neden olabilir. Erkeklerde, başlangıç verilerine göre, bifosfonatın bir LHRH agonisti ile kombine kullanımı kemik mineral kaybını azaltabilir. Osteoporoz için ek risk faktörleri olan hastalarda (örn. kronik alkol bağımlısı, sigara içen, uzun süreli antikonvulzan veya kortikosteroid tedavisi almış, ailesinde osteoporoz geçmişi olan) osteoporoza karşı dikkatli olunmalıdır.
Prostat kanserinin tedavisinde kullanılan LHRH agonistlerine ait bir farmakoepidemiyoloji çalışmasında miyokard infarktüsü ve kardiyak yetmezlik gözlenmiştir. Antiandrojenlerle kombinasyon halinde kullanımda bu risk artıyor görünmektedir.
LHRH agonisti kullanan erkeklerde glukoz toleransında bir azalma gözlenmiştir. Bu durum önceden diabetes mellitus hastası olanlarda diyabet veya glisemik kontrol kaybı olarak ortaya çıkabilir. Bu sebeple kan glukoz düzeyinin değerlendirilmesi gerekir. Diabetus melitus ve kardiyovasküler olaylarda artışa neden olabilir.
Meme kanseri:
Premenopozal ve perimenopozal kadınlarda goserelin başlanmasını takiben aromatoz inhibitör tedavisine başlamadan önce yeterli over supresyonu doğrulanmalıdır (bkz. Bölüm 4.2).
Düşük kemik mineral dansitesi:
LHRH agonistlerinin kullanılması, kemik mineral dansite kaybına neden olabilir. Erken evre meme kanserinin iki yıl süren tedavisini takiben, ortalama kemik mineral dansite kaybı femur boynunda ve omurganın lumbal bölgesinde sırasıyla %6.2 ve %11.5'tir. Bu kaybın, sınırlı verilere dayanmış olmasına karşın, tedavisiz geçen bir yılda femur boynunda ve omurganın lumbal bölgesinde başlangıç değerine göre sırasıyla %3.4 ve %Saklamaya yönelik özel tedbirler tedbirler geri kazanım ile kısmen geri dönüşümlü olduğu gösterilmiştir. Mevcut veriler, tedavinin kesilmesi ile kadınların büyük kısmında kemik kaybının geri kazanıldığını düşündürmektedir.
Başlangıç verilerine göre, meme kanseri olan hastalarda ZOLADEX LA'in tamoksifen ile kombine kullanımı kemik mineral kaybını azaltabilir.
Tümör alevlenmesi:
Başlangıçta meme kanseri hastaları belirti ve bulgularda semptomatik olarak tedavi edilebilen geçici bir artış yaşayabilir.
Hiperkalsemi:
Nadiren, metastazı bulunan meme kanseri hastalarında tedavi başlangıcında hiperkalsemi gelişebilir. Hiperkalsemi düşündüren semptomların (örneğin, susama) varlığında hiperkalsemi dışlanmalıdır.
Çekilme kanaması
ZOLADEX LA ile erken tedavi sırasında bazı kadınlar değişen süre ve yoğunlukta vajinal kanama yaşayabilir. Vajinal kanama gelişirse, genellikle tedaviye başlanmasından sonraki ilk ayda meydana gelir. Bu türden kanama genellikle östrojen çekilme kanamasıdır ve kendiliğinden durması beklenir. Kanama devam ederse, nedeni araştırılmalıdır.
Doğurgan kadınlar ZOLADEX LA tedavisi sırasında ve tedavinin sonlandırılmasını takiben adetlerin yeniden düzene girmesine kadar hormonal olmayan doğum kontrol yöntemleri kullanmalıdır.
Nadiren, LHRH analogları ile tedavi sırasında menopoza girebilir ve tedavinin sonlandırılması ile adet kanamaları yeniden başlamaz. Bunun ZOLADEX LA tedavisinin etkisi mi yoksa jinekolojik durumlarının bir yansıması mı olduğu bilinmemektedir.
Bu hasta grubunda güvenlik ve etkililik belirlenmediği için ZOLADEX LA çocuklarda kullanım için endike değildir.
Androjen yoksunluğu tedavisi QT aralığını uzatabildiğinden, ZOLADEX LA'nın QT aralığını uzattığı bilinen tıbbi ürünler ile ya da Torsade de pointes'i indükleyebilen tıbbi ürünler ile (örn. sınıf IA (örn. kinidin, disopiramid) ya da sınıf III (örn. amiodaron, sotalol, dofetilid, ibutilid) antiaritmik tıbbi ürünler, metadon, moksifloksasin, antipsikotikler, vb.) eşzamanlı kullanımı dikkatle değerlendirilmelidir (Bkz. Bölüm 4.4).
Gebelik kategorisi: X
Üreme potansiyeli olan kadınların tedaviye başlamadan önce gebe olmadıkları kanıtlanmalıdır. Terapi süresince hormonal olmayan bir kontrasepsiyon yöntemi uygulanmalı ve adet kanaması yeniden başlayıncaya kadar devam edilmelidir (ayrıca geri dönüş zamanı ile ilgili uyarıya bakın bölüm 4.4).
Teorik anlamda gebelik esnasında LHRH agonistlerin kullanılmasıyla düşük veya fetal anomali riskinin bulunması nedeni ile, ZOLADEX LA gebe kadınlarda kullanılmamalıdır.
ZOLADEX LA emziren kadınlarda kullanılmamalıdır.
Veri bulunmamaktadır.
ZOLADEX LA'nın araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde etkisi yoktur veya ihmal edilebilir düzeydedir.
ZOLADEX LA klinik çalışmaları ve pazarlama sonrası kaynaklardan elde edilen raporlar baz alındığında advers ilaç reaksiyonları için aşağıdaki sıklık kategorileri hesaplanmıştır. En sık gözlenen advers reaksiyonlar, sıcak basmasını, terlemeyi ve enjeksiyon bölgesi
reaksiyonlarını içermektedir. Sıklık sınıflandırması için aşağıdaki değerlendirme kullanılmıştır:
Çok yaygın ≥1/10, yaygın ≥ 1/100, <1/10; yaygın olmayan ≥ 1/1.000, <1/100; seyrek ≥ 1/10.000, <1/1.000; çok seyrek <1/10.000, bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Erkekler
Çok seyrek: Hipofiz tümörü
Bilinmiyor: Anemi, Lökopeni ve Trombositopeni
Çok seyrek: Hipofiz bezinde kanama
Yaygın: Bozulmuş glukoz toleransı a
Çok yaygın: Libido azalması b Yaygın: Değişen ruh hali, depresyon Çok seyrek: Psikotik bozukluklar
Yaygın: Parestezi, omurilikte kompresyon
Yaygın: Kalp yetmezliğif, miyokard enfarktüsüf Bilinmiyor: QT uzaması (Bkz. Bölüm 4.4 ve 4.5)
Çok yaygın: Sıcak basması b Yaygın: Anormal kan basıncı c Bilinmiyorj: Pulmoner emboli
Bilinmiyorj: Karaciğer fonksiyon bozukluğu ve sarılık
Deri ve deri altı doku hastalıkları Çok yaygın: Aşırı terleme b Yaygın: Döküntü d
Bilinmiyor: Alopesi h
Yaygın: Kemik ağrısı e
Yaygın olmayan: Artralji
Bilinmiyorj: İnterstisyel akciğer hastalığı
Yaygın olmayan: Üreterik tıkanma
Yaygın olmayan: Memelerde hassasiyet
Yaygın: Enjeksiyon bölgesi reaksiyonları
Bilinmiyorj: Tümör alevlenmesi (tedavinin başlangıcında)
Yaygın: Kemik dansitesi azalması (Bkz. Bölüm 4.4), kilo alma
Kadınlar
Çok seyrek: Hipofiz tümörü
Bilinmiyor: Uterin miyom dejenerasyonu
Bilinmiyorj: Anemi, Lökopeni ve Trombositopeni
Çok seyrek: Hipofiz bezinde kanama
Bilinmiyorj :Bozulmuş glukoz toleransı
Çok yaygın: Libido azalması b Yaygın: Değişen ruh hali, depresyon Çok seyrek: Psikotik bozukluklar
Yaygın: Parestezi, baş ağrısı
Bilinmiyor: QT uzaması (Bkz. Bölüm 4.4 ve 4.5)
Çok yaygın: Sıcak basması b Yaygın: Anormal kan basıncı c Bilinmiyorj: Pulmoner emboli
Bilinmiyorj: Karaciğer fonksiyon bozukluğu ve sarılık
Deri ve deri altı doku hastalıkları Çok yaygın: Aşırı terleme b, aknei Yaygın: Döküntü d, alopesi g
Yaygın: Artralji Bilinmiyorj: Kemik ağrısı
Bilinmiyorj: İnterstisyel akciğer hastalığı
Çok yaygın: Vulvovajinal kuruluk, meme büyümesi Seyrek: Over kistleri
Bilinmiyor: Çekilme kanaması (Bkz. Bölüm 4.4)
Çok yaygın: Enjeksiyon bölgesi reaksiyonları
Yaygın: Tümör alevlenmesi, tümör ağrısı (tedavinin başlangıcında)
Yaygın: Kemik dansitesi azalması (Bkz. Bölüm 4.4) , kilo alma
a LHRH agonistleri alan erkeklerde glikoz toleransında azalma gözlenmiştir. Bu durum kendini diyabet veya öncesinden diyabet bulunanlarda glisemik kontrolün kaybı olarak kendini gösterebilir.
b Bunlar nadiren tedavinin kesilmesini gerektiren farmakolojik etkilerdir. Aşırı terleme ve sıcak basmaları ZOLADEX tedavisinin kesilmesinden sonra devam edebilir.
c Bunlar kendini hipotansiyon olarak gösterebilir ve bazen ZOLADEX uygulanan hastalarda hipertansiyon gözlenebilir.
d Bunlar genellikle hafiftir ve sıklıkla tedavi sonlandırılmaksızın geriler.
e Prostat kanseri bulunan hastalar başlangıçta kemik ağrısında semptomatik olarak tedavi edilen geçici bir artış yaşayabilir.
f Prostat kanseri tedavisinde LHRH agonistlerinin kullanıldığı farmako-epidemiyoloji çalışmasında gözlenmiştir. Anti-androjenler ile kombinasyonda kullanıldığında risk artıyor görünmektedir.
g Kadınlarda saç kaybı bildirilmiştir. Bu genellikle hafiftir ama bazen şiddetli olabilir.
h Özellikle vücut tüylerinde azalma düşük androjen düzeylerinin beklenen bir etkisidir.
i Çoğu olguda, ZOLADEX tedavisinin başlangıcından sonraki 1 ay içinde akne bildirilmiştir.
j Advers ilaç reaksiyonlarının sıklığı spontane verilere dayanır.
Anormal kan basıncı: Bu değişiklikler genellikle geçicidir ve ZOLADEX LA tedavisine devam ederken veya tedavinin kesilmesinden sonra düzelir. Nadiren bu değişiklikler ZOLADEX LA tedavisinin kesilmesi de dahil olmak üzere tıbbi girişim gerektirir.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)
İnsanlarda doz aşımı ile ilgili sınırlı deneyim vardır. ZOLADEX LA'nın planlanan uygulama zamanından önce uygulandığı veya başlangıçta planlanandan daha yüksek dozda verilmesi durumlarında klinik öneme sahip istenmeyen bir etki görülmemiştir. Hayvan testlerinde ZOLADEX LA' nın yüksek dozlarda uygulanması ile görülen cinsiyet hormonları konsantrasyonları ile üreme sistemi üzerindeki terapötik etkileri dışında bir etki tespit edilmemiştir. Aşırı dozda kullanıldığı durumda semptomatik tedavi uygulanmalıdır.