ZOSTAVAX 0.65 ml SC enjeksiyonluk süspansiyon hazýrlamak için liyofilize toz içeren 1 flakon ve çözücü içeren kullanýma HAZI Klinik Özellikler

Merck İlaç Ecza ve Kimya Ticaret AŞ

[ 9 May  2014 ]

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

ZOSTAVAX herpes zosterin (“zoster” veya zona) ve herpes zoster ile ilişkili post-herpetik nevraljinin (PHN) önlenmesi için endikedir.

ZOSTAVAX 50 yaş ve üzerindeki kişilerin bağışıklanması için endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

 Pozoloji, uygulama sıklığı ve süresi:

Bireylere tek bir doz (0.65 ml) subkutan yolla uygulanmalıdır.

İkinci doza gereksinim şu an için bilinmemektedir. Bkz. bölüm 5.1.

Uygulama şekli:

Aşı SUBKUTAN YOLLA, tercihen kolda deltoid bölgeye enjekte edilmelidir.

İntravasküler yolla enjekte etmeyiniz.

Tıbbi ürün kullanılmadan ve uygulanmadan önce alınması gereken önlemler için bkz. bölüm 6.6. Tıbbi ürün uygulanmadan önce hazırlanmasıyla ilgili talimatlar için bkz. bölüm 6.6.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek /Karaciğer yetmezliği:

ZOSTAVAX’m böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalardaki güvenliliği ve etkinliği incelenmemiştir.

Pediyatrik popülasyon:

ZOSTAVAX primer varisella (su çiçeği) enfeksiyonlarının önlenmesinde endike değildir ve çocuklarda ve ergenlerde kullanılmamalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

ZOSTAVAX 50 yaş ve üzerindeki kişilerin bağışıklanması için geliştirilmiş bir üründür.

4.3. Kontrendikasyonlar

•    Etkin maddeye, yardımcı maddelerden herhangi birine veya eser miktardaki artık maddelere (örn., neomisin) karşı aşırı duyarlılık öyküsü olanlar (bkz. bölüm 4.4 ve 6.1).

•    Aşağıdakilerden kaynaklanan primer ve edinsel immün yetmezlik durumları: akut ve kronik lösemiler; lenfoma; kemik iliğini veya lenf sistemini etkileyen diğer durumlar; HIV/AIDS’e bağlı immün yetmezlik; hücresel immün yetmezlikler.

•    İmmünosüpresif tedavi (yüksek doz kortikosteroidler dahil); ancak topikal/inhale kortikosteroidler veya düşük doz sistemik kortikosteroidler alan hastalarda veya replasman tedavisi olarak (örn., adrenal bez yetmezliği için) kortikosteroidler alan hastalarda ZOSTAVAX kullanımı kontrendike değildir.

•    Aktif, tedavi edilmeyen tüberküloz.

•    Gebelik (bkz. bölüm 4.4 ve 4.6).

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Aşı uygulandıktan sonra ortaya çıkabilecek nadir anaflaktik/anaflaktoid reaksiyon için uygun tıbbi tedavi ve gözetim her zaman hazır bulundurulmalıdır çünkü sadece etkin maddelere değil, aynı zamanda aşının içerdiği yardımcı maddelere ve eser miktardaki artık maddelere (örn., neomisin) karşı da aşırı duyarlılık reaksiyonlarının gelişme olasılığı vardır (bkz. bölüm 4.3, 4.8 ve 6.1).

Neomisin alerjisi genellikle kontakt dermatit şeklinde kendini gösterir. Ancak, neomisine bağlı kontakt dermatit öyküsü canlı virüs aşılarının uygulanması açısından kontrendikasyon teşkil etmez.

Çocuk sahibi olma potansiyeli bulunan kadınlar aşılanmadan önce gebelik dışlanmalı ve aşılamadan sonraki 3 ay boyunca etkin doğum kontrol yöntemleri kullanılmalıdır (bkz. bölüm 4.3 ve 4.6).

ZOSTAVAX zoster veya PHN tedavisi için endike değildir.

Ateş varlığında aşılamanın ertelenmesi düşünülmelidir.

Tüm aşılarda olduğu gibi, ZOSTAVAX ile aşılama aşılanan kişilerin tümünde koruma sağlamayabilir (bkz. bölüm 5.1).

İmmünosüpresyon bulgulan olan veya olmayan, HIV enfeksiyonlu olduğu bilinen erişkinlerde ZOSTAVAX’m güvenliliği ve etkinliği belirlenmemiştir (bkz. bölüm 4.3).

Bulaşma

ZOSTAVAX klinik çalışmalarında aşı virüsünün bulaştığı bildirilmemiştir. Ancak su çiçeği aşılanyla elde edilen pazarlama sonrası deneyim, su çiçeğine benzer döküntü gelişen, aşılanmış kişiler ile onlann temas ettiği duyarlı kişiler arasında (örn., kişinin VZV’ye duyarlı bebeklik çağındaki torunlar) aşı virüsünün nadiren bulaşabildiğim ortaya koymaktadır. Varisella-zoster virüsüne (VZV) benzer döküntü gelişmeyen, su çiçeği aşısıyla aşılanmış kişilerden aşı virüsünün bulaştığı bildirilmiştir. Bu, ZOSTAVAX ile aşılama için teorik bir risktir. Zayıflatılmış aşı virüsünün duyarlı bir kişiye bulaşma riski, doğal herpes zoster hastalığı gelişme ve vahşi-tip VZV’yi potansiyel olarak duyarlı bir kişiye bulaşma riskine karşı değerlendirilmelidir.

Yardımcı maddeler:

Sodyum:

ZOSTAVAX’m 0.65 mLTik dozu 23 mg’dan daha az sodyum (sodyum klorür) içerir. Sodyum miktarına bağlı herhangi bir olumsuz etki beklenmez.

Potasyum:

ZOSTAVAX’ın 0.65 mLTik dozu 39 mg’dan daha az potasyum (potasyum klorür, potasyum dihidrojen fosfat) içerir. Potasyum miktarına bağlı herhangi bir olumsuz etki beklenmez.

Sukroz:

ZOSTAVAX her dozda 41.05 mg sukroz içerir. Bu durum, diabetes mellitus hastalarında göz önünde bulundurulmalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

ZOSTAVAX ayrı enjeksiyonlarla ve farklı vücut bölgelerine inaktif influenza aşısıyla aynı anda uygulanabilir (bkz. bölüm 5.1).

ZOSTAVAX ve 23-valanlı pnömokok polisakarid aşısı eşzamanlı olarak verilmemelidir çünkü bir klinik araştırmada eşzamanlı kullanım ZOSTAVAX’ın immunoj eni sitesinin azalmasıyla sonuçlanmıştır (bkz. bölüm 5.1).

Şu an için diğer aşılarla eş zamanlı kullanım hakkında veri bulunmamaktadır.

ZOSTAVAX ile VZV’ye karşı etkili olduğu bilinen antiviral ilaçların birlikte uygulanması değerlendirilmemiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi C’dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlara ilişkin veri mevcut değildir.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlarda yürütülmüş herhangi çalışma yoktur. Ayrıca ZOSTAVAX 50 yaşın altındaki kişiler için endike olmadığından, ZOSTAVAX gebe kadınlara uygulanmak üzere tasarlanmamıştır. Her durumda, gebelik aşılamadan sonraki 3 ay süresince önlenmelidir (bkz. bölüm 4.3 ve 4.4).

Laktasyon dönemi

VZV’nin insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Dolayısıyla, bazı virüslerin insan sütüne geçtiği bilindiğinden, ZOSTAVAX emziren bir kadına uygulanırken dikkatli olunmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Gebe kadına uygulandığında ZOSTAVAX’ın fetüse zarar verip vermediği veya üreme kapasitesini etkileyip etkilemediği de bilinmemektedir. Bununla birlikte doğal yolla oluşan varisella-zoster virüs enfeksiyonunun fetüste bazen ölümcül hasara yol açtığı bilinmektedir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç veya makine kullanma yeteneği üzerine etkilerini inceleyen herhangi bir çalışma yoktur. Bununla birlikte, ZOSTAVAX’ın araç ve makine kullanma yeteneği üzerine hiç veya önemsiz etkisinin olması beklenir.

4.8. İstenmeyen etkiler

a. Güvenlilik profilinin özeti

Klinik çalışmalarda, ZOSTAVAX 32000’den fazla erişkin üzerinde genel güvenlilik yönünden değerlendirilmiştir.

60 Yas ve Üzerindeki Gönüllülerde Zona Önleme Çalışması (SPS)

Bu çalışmalardan en büyüğünde, Zona Önleme Çalışması (SPS), 38546 gönüllü ZOSTAVAX’ın (n=19270) dondurulmuş formülasyonu veya plasebonun (n=19276) tekli dozunu almış ve çalışma süresince güvenlilik yönünden takip edilmiştir. Çalışma döneminde, aşıya bağlı ciddi advers reaksiyonlar ZOSTAVAX ile aşılanan 2 gönüllüde (astım alevlenmesi ve romatizmal polimiyalji) ve plasebo alan 3 gönüllüde (Goodpasture sendromu, anaflaktik reaksiyon ve romatizmal polimiyalji) bildirilmiştir.

Advers Olay Takip Alt Çalışmasında, çalışma boyunca devam eden rutin güvenlilik takibine ek olarak, SPS çalışmasına katılan kişilerin bir alt grubuna (n=3345 kişi ZOSTAVAX ve n=3271 kişi plasebo almıştır) aşılamadan sonraki 0-42 günde ortaya çıkan advers reaksiyonları kaydetmeleri için aşılama bildirim kartları verilmiştir.

Advers Olay Takip Alt Çalışmasında, aşı grubunda plasebo grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek insidansla bildirilen aşıya bağlı enjeksiyon bölgesi reaksiyonları ve sistemik advers reaksiyonlar Tablo l’de listelenmiştir. Bu advers reaksiyonların çoğunun hafif şiddette olduğu bildirilmiştir. Tablo 1 ayrıca pazarlama sonrası deneyim süresince spontan olarak bildirilen ilave advers olayları da içermektedir.

Aşıya bağlı enjeksiyon bölgesi advers reaksiyonlarının genel insidansı, ZOSTAVAX ile aşılanan kişilerde plasebo alan kişilere göre anlamlı olarak daha yüksek olmuştur (ZOSTAVAX için %48 ve plasebo için %17).

SPS’deki gönüllülerin geri kalanında rutin güvenlilik takibi yapılmış ancak bu kişilere bildirim kartları verilmemiştir. Bu hastalarda bildirilen olay tipleri, Advers Olay Takip Alt Çalışmasındaki hasta alt grubundakiler ile genel olarak benzer olmuştur.

SPS’de aşılamadan sonraki 42 günlük raporlama döneminde bildirilen zoster benzeri döküntülerin sayısı tüm gönüllülerde düşük olmuştur (ZOSTAVAX için 17, plasebo için 36; p=0.009). Bu zoster benzeri 53 döküntüden 41’inde örnekler alınabilmiş ve bunlar Polimeraz Zincir Reaksiyon (PCR) testi için yeterli miktarda olmuştur. Bu örneklerin 25’inde vahşi-tip saptanmıştır (ZOSTAVAX için 5, plasebo için 20). VZV’nin Oka/Merck suşu bu örneklerin herhangi birinde saptanmamıştır.

SPS’de aşılamadan sonraki aynı 42 günlük raporlama döneminde bildirilen su çiçeği benzeri döküntülerin sayısı (n=59) da ayrıca düşük olmuştur. Bu su çiçeği benzeri döküntülerden 10’unda örnekler alınabilmiş ve PCR testi için yeterli miktarda olmuştur. Bu örneklerin herhangi birinde VZV saptanmamıştır.

50-59 Yasındaki Gönüllülerde ZOSTAVAX Etkinlik ve Güvenlilik Çalışması (ZEST)

ZEST çalışmasında gönüllüler ZOSTAVAX (n=l 1,184) veya plasebodan (n=l 1,212) bir tanesi ile aşılanmıştır ve çalışma süresince güvenlilik yönünden takip edilmiştir. Çalışma esnasında, aşı ile ilişkili ciddi advers olay (anafılaktik reaksiyon) ZOSTAVAX ile aşılanan 1 gönüllüde bildirilmiştir.

Advers Olay Takip Alt Çalışmasında, çalışma boyunca devam eden rutin güvenlilik takibine ek olarak, aşılamadan sonraki 0-42 günde ortaya çıkan advers reaksiyonları kaydetmeleri için tüm gönüllülere aşılama bildirim kartları verilmiştir.

ZEST çalışmasında bildirilen aşıya bağlı enjeksiyon bölgesi reaksiyonları ve sistemik advers deneyimler Tablo l’de listelenmiştir. Tablo 1 ayrıca pazarlama sonrası deneyim süresince spontan olarak bildirilen ilave advers olayları da içermektedir.

Aşıya bağlı enjeksiyon bölgesi advers reaksiyonlarının genel insidansı, ZOSTAVAX ile aşılanan kişilerde plasebo alan kişilere göre anlamlı olarak daha yüksek olmuştur (ZOSTAVAX için %63.9 ve plasebo için %14.4). Bu advers reaksiyonların çoğunun hafif şiddette olduğu bildirilmiştir.

ZEST’de aşılamadan sonraki 42 günlük raporlama döneminde bildirilen enjeksiyon bölgesi dışında zoster benzeri döküntüler 34 gönüllü tarafından bildirilmiştir (ZOSTAVAX için 19, plasebo için 15). Bunlardan PCR testi için yeterli olan 24 örneğin 10 tanesinde vahşi tip VZV saptanmıştır (ZOSTAVAX için 3, plasebo için 7). VZV’nin Oka/Merck suşu bu örneklerin herhangi birinde saptanmamıştır.

ZEST’de aşılamadan sonraki aynı 42 günlük raporlama döneminde, 124 gönüllü tarafından su çiçeği benzeri döküntü bildirilmiştir (ZOSTAVAX için 69, plasebo için 55). Bunlardan örnek alınan ve PCR testi için yeterli miktarda olan 23 örneğin, ZOSTAVAX ile aşılanan gönüllü grubunda yer alan 1 tanesinde VZV saptanmıştır. Ancak virüs suşu (vahşi tip veya Oka/merck) suşu saptanamamıştır.

Diğer Çalışmalar

ZOSTAVAX’ın dondurulmuş formülasyonunun ilk ruhsatlandınlmasmı destekleyen diğer klinik çalışmalarda, aşılamadan sonraki 42 günde enjeksiyon bölgesi dışında zoster benzeri ve su çiçeği benzeri döküntülerin bildirilen oranlan da, zoster aşısı uygulanan ve plasebo uygulanan kişilerde düşük olmuştur. Enjeksiyon bölgesi dışında bildirilen 17 zoster benzeri ve su çiçeği benzeri döküntüden 10’undan örnekler alınabilmiş ve bunlar PCR testi için yeterli miktarda olmuştur. Oka/Merck suşu, su çiçeği benzeri döküntü bildiren sadece iki gönüllünün lezyon örneklerinde yapılan PCR ile saptanmıştır (başlangıç 8. ve 17. gün).

50 yaş ve üzerindeki kişilerde ZOSTAVAX’ı inceleyen diğer klinik çalışmalarda (eş zamanlı uygulanan inaktif influenza aşısıyla yürütülen bir çalışma dahil), güvenlilik profili SPS’nin Advers Olay Takip Alt Çalışmasındaki profili ile genel olarak benzer olmuştur. Bununla birlikte bu çalışmalarda 50-59 yaş arası kişilerde, 60 yaş ve üzerindeki kişilere göre daha yüksek insidansta enjeksiyon bölgesinde hafıf-orta şiddette advers olaylar bildirilmiştir (bkz. bölüm 5.1).

Bir klinik çalışmanın verileri (n=368) buzdolabında saklanabilen mevcut formülasyonun genel olarak iyi tolere edildiğini ve güvenlilik profilinin dondurulmuş formülasyon ile benzer olduğunu göstermiştir.

ZOSTAVAX’ın aşılamadan önce herpes zoster (HZ) öyküsü olan 50 yaş ve üzerindeki 100 gönüllüye uygulandığı çift-kör, plasebo-kontrollü, randomize bir klinik çalışmada, güvenlilik profili SPS’nin Advers Olay Takip Alt Çalışmasındaki profil ile genel olarak benzer olmuştur.

VZV-seronegatif veya düşük seropozitif gönüllülerin (30 yaş ve üzerindeki 27 gönüllü canlı zayıflatılmış zoster aşısı almıştır) dahil olduğu iki klinik çalışmanın sınırlı verilerine göre, enjeksiyon bölgesi ve sistemik advers deneyimler klinik çalışmalarda ZOSTAVAX uygulanan diğer gönüllüler tarafından bildirilenlerle genel olarak benzer olmuştur ve 27 gönüllüden 2’si ateş bildirmiştir. Hiçbir gönüllü su çiçeği benzeri veya herpes zoster benzeri döküntü bildirmemiştir. Aşıya bağlı ciddi advers olaylar bildirilmemiştir.

Çift kör, plasebo kontrollü, randomize bir klinik çalışmada, çalışmaya katılmadan önce en az 2 hafta süresince kullanmış ve aşılamadan sonraki en az 6 hafta boyunca günlük 5 ila 20 mg’a eşdeğer dozlarda prednizonu kullanan, kronik/idame sistemik kortikosteroid tedavisi uygulanan 60 yaş ve üzerindeki 206 gönüllüye ZOSTAVAX uygulanmıştır ve ZOSTAVAX’ın immunoj eni sitesi ve güvenlilik profili değerlendirilmiştir. Bu klinik çalışmada, güvenlilik profili

SPS Advers Olay Takip Alt Çalışmasında görülen ile genel olarak karşılaştırılabilir olmuştur (Bkz. bölüm 4.3 kortikosteroidlere dair kontrendikasyonlar).

b. Advers olayların tablo halindeki özeti

Tablo 1 Advers Olay Takip Alt Çalışmasında, aşı grubunda plasebo grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek insidansla bildirilen aşıya bağlı enjeksiyon bölgesi reaksiyonları ve sistemik advers reaksiyonları içermektedir.

Advers olaylar sıklıklarına göre aşağıdaki düzendeki başlıklar altına listelenmiştir:

[Çok yaygın (> 1/10);

Yaygın (> 1/100 ve < 1/10);

Yaygın olmayan (> 1/1,000 ve < 1/100);

Seyrek (> 1/10,000 ve < 1/1,000);

Çok seyrek (< 1/10,000)]

Tablo 1 ayrıca pazarlama sonrası deneyim süresince spontan olarak bildirilen ilave advers olayları da içermektedir. Bu olaylar büyüklüğü belli olmayan bir popülasyon tarafından gönüllü olarak bildirildiğinden, sıklıklarını net olarak tahmin etmek her zaman mümkün olmamakta veya aşı maruziyeti ile nedensel ilişkileri belirlenememektedir. Sonuç olarak, bu advers olayların sıklığı "bilinmiyor" olarak nitelendirilmektedir.

Tablo 1

MedDRA Sistem Organ Sınıfı

Advers Reaksiyonlar

Sıklık

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Lenfadenopati (servikal, aksiller)

Bilinmiyor**

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Anaflaktik reaksiyonlar dahil aşırı duyarlılık reaksiyonları

Bilinmiyor**

Sinir sistemi hastalıkları

Başağrısı

Yaygın

Gastrointestinal hastalıklar

Bulantı

Bilinmiyor**

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Döküntü

Bilinmiyor**

Kas-iskelet ve bağ dokusu

Artralji, Miyalji

Bilinmiyor**

hastalıkları

Kol ve bacaklarda ağrı

Yaygın

Genel bozukluklar ve

Eritem1*, Ağrı/hassasiyetT*, ŞişlikT*,

Çok yaygın

uygulama bölgesine ilişkin

Pruritus

hastalıklar

Hem at om’, Sıcaklık, Endürasyon’

Yaygın

Döküntü, Ürtiker’, Pireksi

Bilinmiyor**

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Varisella

Çok seyrek

* Birkaç advers reaksiyon seçilmiştir (aşılamadan sonraki 5 gün süresince)

** Pazarlama sonrası advers olaylar (sıklıkları mevcut verilerden tahmin edilememektedir).

Enjeksiyon bölgesi advers reaksiyonları

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

ZOSTAVAX’ın önerilenden daha yüksek dozda uygulandığı seyrek olarak bildirilmiştir ve advers olay profili ZOSTVAX’ın önerilen dozda kullanıldığında gözlenen ile karşılaştırılabilir olmuştur.